Z elektrárny

Senioři na prohlídce Jaderné elektrárny Dukovany

03. 04. 2022

Nevšední zážitek prožili senioři z domova seniorů v Mikulovicích na Olomoucku a z Domova sv. Antonína v Moravských Budějovicích.

Díky virtuální prohlídce, kterou pro ně připravila Skupina ČEZ, se podívali do nejstřeženějšího místa v Česku – do útrob jaderné elektrárny. Kvůli omezení v souvislosti s covid-19 připravili energetici speciální virtuální prohlídky, které mohli zájemci absolvovat z pohodlí domova, ze školy nebo právě z domovů pro seniory.

„Potěšil nás zájem z řad seniorů, kteří se zajímají o jadernou energetiku a využili tento moderní a trochu i netradiční způsob prohlídky. Vzali jsme je do jaderného reaktoru, sledovali, jak probíhá výměna jaderného paliva a rozhlédli se po velíně elektrárny a nakoukli do chladicích věží. Rádi jsme také odpověděli na jejich dotazy,“ říká mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Hodinovou virtuální prohlídku s profesionálními moderátory a průvodci z Infocentra v Jaderné elektrárně Dukovany si senioři opravdu užili.

Senioři fandí jaderné energetice
„Musíme velmi pochválit moderátory, že nás skvěle zapojili do celého přenosu. Přejeme vám, ať se vám vše daří a pokud budeme mít příležitost, rádi virtuálně navštívíme i jiné elektrárny Skupiny ČEZ,“ vzkázala Štěpánka Beníčková, ředitelka SOUŽITÍ 2005 z Mikulovic. A jak se návštěva Jaderné elektrárny Dukovany líbila seniorům v Moravských Budějovicích? Osmdesátiletá Marta Cafourková se svěřila takto: „Velmi pěkná podívaná, ale osobní prohlídka by byla určitě lepší. Bydlela jsem kousek odtud a z okna kuchyně jsem roky koukala jen na věže.“ Pro osmašedesátiletou Jarku Fruhwirtovou to bylo poučné a zajímavé: Když se jaderná elektrárna stavěla, tak jsem se toho bála, ale teď fandím dostavbě pátého bloku.“ Jednadevadesátiletá Marie Urbánková ocenila, že moderátoři mluvili srozumitelně a pomalu. „Líbily se mi i názorné pomůcky,“ dodala s úsměvem. 

Se zlepšující se situací se poslední virtuální prohlídky uskuteční naposledy v březnu. Od dubna pak mohou zájemci navštívit Infocentrum v Jaderné elektrárně Dukovany osobně.

 

 

Fotogalerie