Rozhovor

Sběratel kamenů a minerálů: V zimě studuji, v létě hledám

15. 05. 2019

Miloslav Werner žije v Náměšti nad Oslavou a čtyřicet dva let se věnuje sběratelství drahých kamenů a minerálů. Nejvíce ho na baví hledání. Teprve úraz kolene ho přiměl k tomu, aby se pustil do zpracovávání toho, co za desítky let nasbíral.

Kdo vás k tomuto koníčku přivedl?

Od malička jsem chodil s tátou po přírodě. Ukazoval mi minerály, zvířátka, ptáky…Chodili jsme taky na Květnici, když tam ještě nebyla chráněná lokalita. Tam jsem nacházel první kameny. Ve Zbýšově jsem měl známého, byl horník, a ten mi nosil krystaly křišťálu. To byly mé začátky. 

Jak velká je vaše sbírka?

Mám strašně moc kamenů. Jak krystalovaných, tak vhodných na broušení vhodné. Zdaleka nemám vše zpracované.

Jaké nejčastější horniny a kameny se objevují v našem okolí?

Třebíčsko a okolí Náměště nad Oslavou znám dobře, tam zasahuje moldanubikum. Co se týká hornin, tak jsou tam granulity a v těch se vyskytují hodně křemenné žíly. Kolem Náměště jsou hadce, kde se zase vyskytují opály, plazmy a další minerály, které do té oblasti hadcové patří. Vysočina jako taková je velmi bohatá na krásné minerály, které jsou známé i v zahraničí. Hodně zahraničních sběratelů sem jezdí „rabovat“ naše krásné minerály.

Sběratelé musejí mít dobré znalosti a přehled. Kde získáváte informace?

Patřím k těm, kteří přes zimu studují literaturu a mám spoustu známých mezi profesionály. Navzájem si informace vyměňujeme a měníme si také minerály. Takto to říkám i mladým – přes zimu se studuje a přes léto se chodí.

Když vyrazíte do přírody, jaké pomůcky máte s sebou?

Jednoznačně dobré boty a dobré oči. Mně už je 78 let, navíc mám poúrazovou artrózu v levém koleni, takže i když bych rád, moc už nechodím. Občas jedu někomu ukázat lokalitu. Ale většinu času už sedím doma a minerály a kameny zpracovávám. Leštím a brousím. Musím zpracovat to, co jsem za ty léta navozil od východního Slovenska až po Krušné hory.

Jak takové zpracovávání kamenů vypadá? A jaká je pak finální podoba?

Může to být různé. Například můžete mít plošné řezy, ty se dělají zpravidla diamantovou pilou. Pak se to brousí ve třech fázích volným brusivem na různých materiálech. Konečná fáze se brousí tím nejjemnějším brusivem – polyuretanová hmota, která velice dobře vyleští zejména křemenný materiál. Nebo se také pak dělá šperkařina.