19. 09. 2014

Na začátku září představili saúdskoarabští politici ambiciózní projekt, na jehož základě Arábie v příštích dvou desetiletích postaví šestnáct jaderných bloků. První z nich by měly elektřinu začít dodávat už za osm let.

Investice do nově budovaných jaderných zařízení budou sice obrovské, Saúdské Arábii však do budoucna přinesou řadu pozitiv. Prvním z nich je energetická stabilita. Spotřeba elektrické energie totiž v arabském státu rok od roku výrazně stoupá a veškerá poptávka po ní je v současnosti uspokojována jen díky elektrárnám, spalujícím ropu.
Nová jaderná zařízení přispějí nejen ke zlepšení životního prostředí ve velkých městech, ale také k dalšímu ekonomickému rozvoji blízkovýchodního království. To totiž ušetří stovky miliónů barelů ropy, které tak bude moci prodat do zahraničí.
Ačkoli zatím není přesně známo, kolik jaderných elektráren v Saúdské Arábii vyroste, je už nyní prakticky jisté, že všech šestnáct bloků se bude nacházet v bezprostřední blízkosti Rudého moře a Perského zálivu, aby tamější elektřina mohla být snadno používána i pro odsolování mořské vody, které je spolu s klimatizacemi v budovách hlavní příčinou vysoké spotřeby energií na Blízkém východě.
Na stavbě nových zařízení, jež má započít už na konci letošního roku, se budou podílet společnosti napříč celým světem. Chybět mezi nimi nebudou například firmy Westinghouse či Areva. Česká republika se pak na výstavbě saúdskoarabských elektráren bude podílet mimo jiné vzděláváním odborníků, kteří v těchto zařízeních budou pracovat už v příštích letech.
První bloky by měly začít elektrickou energii dodávat už v roce 2022. V horizontu dvaceti let by se pak v jaderných elektrárnách mělo vyrobit už patnáct procent veškeré saúdskoarabské elektřiny.