(Ne)známé

Šaty dělají člověka

07. 12. 2012

Ve světě nás Čechy nechvalně proslavily ledvinky u pasu, ponožky v sandálech a vykukující kalhotky z riflí. Zatímco v zahraničí je naprosto běžné nechat si v oblasti oblékání radit, u nás jsou služby osobního stylisty spojené s předsudky – snobstvím, luxusem, bohatstvím.

Osobního stylistu nemají už jen slavné hvězdy, vládní představitelé a ředitelé firem. Rady a konzultace se stylisty využívají stále více mladí lidé, kteří se připravují na svoji kariéru.„Češi stále vnímají módu jako něco podřadného a povrchního, co si absolutně nezaslouží jejich pozornost. Oblečení a styl ale vypovídá o naší osobnosti víc, než si vůbec dokážeme připustit. Pomocí módy si také budujeme svůj sociální statut a být upravený přeci patří mezi elementární lidskou slušnost,“ vysvětluje odbornice na módu, bývalá ředitelka módy v časopise Elle Alena Šafratová.

Co od dobrého stylisty očekávat

Stylista zná triky pro zvýraznění předností a upozadění nedostatků, a tak si ví rady s tím, jak obléknout drobné, vysoké i korpulentní. Umí doporučit vhodné barvy, účes i líčení, projde s vámi šatník, můžete s ním vyrazit na asistovaný nákup. Vše je o vaší vzájemné komunikaci, dohodě a času, který spolu strávíte. K tomu, aby mohl vaši osobnost skutečně podtrhnout, vás totiž musí poznat. Zájmy, názory, potřeby, to vše utváří osobní styl. Stylista pak vychází z toho, co máte rádi a zaryté odpůrkyně sukní do nich rozhodně rvát nebude.

Pokud byste se ve světě módy rádi orientovali, ale jste vůči stylistům skeptičtí, není nic jednoduššího, než se přihlásit do kurzu stylingu. Základním předpokladem pro jeho absolvování je zájem o módu, kreativita a smyl pro ladění barev.

Kurzy stylingu

V první řadě je třeba odlišit stylistu od návrháře. Návrhář je ten, kdo oblečení navrhuje a vytváří. Stylista poté pracuje již s hotovými kousky: skládá je vhodně k sobě, vrství a kombinuje. A právě to je náplní stylingových kurzů – osvojit si základní dovednosti stylisty a pracovat s dresscodem (kodex oblékání, který určuje, jak se na danou událost obléknout).

Díky získanému certifikátu je pak šance otevřít dveře na módní scénu. Můžete se podílet na tvorbě časopisů nebo pomalu začít rozvíjet kariéru osobního stylisty.

Trendy pro letošní zimu „Módní vražda“ aneb toto si rozhodně neberte Čím nic nezkazíte

zemité barvy
 (rudá, fialová, okrová…)

průhledné materiály

inspirace: carské Rusko

Silonky tělové barvy: nedělají hezké nohy.

Gelová ramínka.

Opakující se zvířecí vzor: postačí pouze jeden kus oblečení se zvířecím vzorem.

Silonky v barvě bot – opticky se tak prodlouží postava a docílíte jednotného vzhledu.

Eva Fruhwirtová a Monika Bartoníčková