Z regionu

Sametovou revoluci si připomenou procházkou i přednáškou

10. 11. 2019

Výročí Sametové revoluce si v Moravském Krumlově připomenou hned dvěma akcemi – 29. listopadu přednáškou docenta Michala Stehlíka na téma Mýty a realita Sametové revoluce a 17. listopadu otevřením znovuobnovené Naučné stezky Krumlovsko-rokytenské slepence.

Na neděli 17. listopadu připravilo město Moravský Krumlov pro občany společnou procházku po obnovené naučné stezce. Začátek je v 10 hodin u vchodu do zámeckého parku. „Tímto setkáním si připomeneme události Listopadu 89. Vzpomene na všechny, kteří právě v tento den před třiceti lety odstartovali změny, které nás přivedly do demokracie a svobody,“ říká starosta Tomáš Třetina. Procházka s odborným výkladem zamíří ke kapli sv. Floriána.
Naučná stezka má celkem 15 km a třináct panelů, ze kterých se zájemci dozvědí informace o historii města i o zdejší přírodě. Stezka byla otevřena v roce 2007, ale zub času se podepsal na informačních panelech. Proto město Moravský Krumlov s přispěním Nadace ČEZ panely obnovily. „Je to vyhledávaná trasa místními turisty, část je sjízdná i na kole. Po cestě jsou nově vybudovaná hřiště a workoutové prvky, takže je to ideální cesta pro rodiny s dětmi. Věřím, že ji budu využívat i návštěvníci Slovanské epopeje a spojí tak kulturní zážitek s procházkou,“ míní Tomáš Třetina. Muchova epopej se zpět do Moravského Krumlova vrátí na jaře příštího roku. 

Přednáška docenta Michala Stehlíka Mýty a realita Sametové revoluce se uskuteční 29. listopadu v 17 hod v Galerii Knížecí dům.
Eva Fruhwirtová