Z regionu

S trubači a třemi králi na Babylón

05. 01. 2020

Tři králové v doprovodu babylónských trubačů a desítek lidí vyrazilo v neděli 5. ledna z Kramolína na rozhlednu Babylón.

Už po osmé uspořádali kramolínští dobrovolní hasiči tříkrálovou charitativní procházku. U rozhledny se setkávají s kolegy-hasiči z okolních obcí. A přidávají se i ostatní. Jednotlivé obce lze rozpoznat podle praporů, které s sebou nesou. „Pravidelně se zúčastňuje Mohelno, Lhánice a Kladeruby, letos přijdou i mohelenští Sokolové,“ vyjmenovává starosta kramolínských dobrovolných hasičů Ludvík Ležák.

Přesně ve 13 hodin zahájili babylónští trubači před obecním úřadem v Kramolíně procházku vítacím troubením. Poté se všichni vydali na rozhlednu. Po cestě bylo několik zastávek s troubením a postupně se přidávali další účastníci. „Otcem myšlenky, která vedla ke vzniku babylónských trubačů, je náš člen Mirek Nováček. Na začátku byla záliba a dnes už jsou trubači profesionální těleso, které hraje po celé republice,“ říká hrdě starosta Ležák. Mezi nimi je i Zuzana Kašparová. „Lesní rok se mi vždy líbil jako hudební nástroj, a tak jsem se na něj začala učit hrát. Navíc manžel je vášnivý myslivec, takže to k sobě dobře jde,“ prozradila.

U rozhledny zazpívali tři králové, trubači zatroubili a všichni se občerstvili čajem a opekli si špekáčky. Zájemci se mohli jít podívat na rozhlednu a také přispět do Tříkrálové sbírky.

 

Fotogalerie