Rozhovor

S Lenkou Dusilovou o práci i o životě

16. 04. 2012

S Lenkou Dusilovou jsme se sešli v hudebním klubu Béčko v Třebíči. Právě tady se připravuje spolupráce na nové desce třebíčské skupiny FRUFRU. Lenku jsme požádali o krátký rozhovor.

Jaký máš názor na soutěže typu Hlas Československa?

Je to sice umělá záležitost, ale pokud někdo ví, co od případného úspěchu očekávat a má talent, tak to může být velmi rychlý způsob, jak se zviditelnit, když to někdo chytne chytře. Ale pro neposkvrněné duše, které moc neví co se sebou a nemají nějaký vlastní názor je to takové jakoby jednoroční vyšplhání se nahoru a pak pád. Je to prostě poplatné této době.

Vydala jsi úspěšnou desku Baromantika, je jiná než ostatní desky. Koho chceš nyní oslovit?

Hudba je strašně rozmanitá. A lidský vkus taky, takže věřím, že najdu lidi, kteří mají obdobný vkus jako já. Pro mě je tvoření hudby a psaní písniček opět poplatné nějakému období a času, který prožívám. Co se týče obsahu nebo emoční roviny, chci oslovit lidi, kteří řeší obdobné věci jako já.

Chystáš něco nového?

Že bych chystala nějaký velký projekt, jako je třeba deska, to momentálně ne. Ale více méně jsem v námluvách s několika zajímavými lidmi, kteří dělají nějaké projekty, desky nebo představení. Hledáme způsoby, ve kterých zjistíme, zda se potkáme či nepotkáme. Během roku se pozná, co se zrealizovalo a co ne, takže o tom nechci dopředu mluvit.

Skládáš si texty sama, nebo máš dvorního skladatele?

Nemám dvorního skladatele, spíš jsem takový voyer a koukám kolem sebe, protože mě baví pozorovat mnoho zajímavých hudebních osobností, jako jsou písničkáři, muzikanti. A ty se snažím oslovovat, pokud cítím nějakou podobnou notu v jejich textech. Pak může vzniknout spousta zajímavých textů. Osobně nepouštím zbytečně slova ven, jen když to má pro mě hodně hluboký obsah a význam pro mě samotnou.

Jak se ti spolupracuje s Vencou Bartošem ze skupiny FRUFRU?

Fantasticky! Venca více méně tak trošku i dopsal skladbu Luna, kde jsem měla jistou zamlženou zpěvovou linku a na kterou jsem si myslela, že by Venca mohl napsat text a on vlastně přišel s úplně novou melodickou linkou včetně textu, který rozpracoval z básně Kryštofa Ewančeho. Když mi to pouštěl v demoverzi do mé demoverze, tak jsem měla jasno, že by to měl zpívat.

Byla jsi na cestách, kde jsi byla?

Byla jsem na Aljašce, a po cestě zpět jsem se stavila na týden v mém milovaném San Franciscu a Santa Cruz.

Jaká je momentálně filozofie tvého života?

Já nevím, jestli je to filozofie, ale čistit, negovat rodinné kletby, být zdravá, udržovat dobrou morálku a ještě něco – založit rodinu.

Zpívala jsi s Lucií, Čechomorem a dalšími, chystáš spolupráci s těmito kapelami do budoucna?

Ne nechystám. Ale stále mám v záhlaví nějakou spolupráci s Davidem Kollerem, ale to jsou věci, které visí ve vzduchu a mají svůj čas.

V Třebíči nejsi poprvé, jak se těšíš na majáles, který bude 12. května?

No úplně strašně moc. Hlavně přijedu i se svým mužem, tak se těším, že tady přespíme a chvíli pobudem. Těším se na majáles, těším se, že už bude květen, červen, jsou to mé nejoblíbenější měsíce z roku, takže se těším, až všechno začne kvést.

Díky za rozhovor.

Michal Blažek a Eva Fruhwirtová

Foto: Jindřich Kripnner

Foto pod titulkem: BET ORTEN, Šaty L.Dusilové jsou z dílny Gábiny Páralové.