19. 07. 2014

Ředitelé energetických regulačních úřadů Ruska a Íránu se na nedávném jednání dohodli na výrazném rozšíření spolupráce na budování jaderné elektrárny Búšehr.

Vzhledem k nepřehledné situaci kolem zásob jaderných zbraní se Írán nachází dlouhodobě v nevýhodné ekonomické izolaci, kterou iniciují především Spojené státy a Evropská unie. Rusko však k podezřelým íránským aktivitám zaujímá spíše rezervované stanovisko.

Ruské státní firmy proto v arabské republice získávají řadu poměrně lukrativních zakázek. V minulých letech se společnosti z největšího státu světa mimo jiné podílely na výstavbě prvního bloku v současnosti jediné íránské jaderné elektrárny Búšehr, která byla do komerčního provozu zařazena loni v září.

V příštích letech však budou práce na tomto zařízení pokračovat. Vláda arabského státu totiž předpokládá, že v Búšehru v budoucnu vybuduje minimálně další dva nebo tři bloky. A právě na jejich projektování i výstavbě se mají významně podílet ruské energetické společnosti, jejichž pracovníci budou zároveň pověřeni proškolením všech íránských zaměstnanců, kteří budou se zařízeními v nových blocích přicházet do styku.

Součástí jednání představitelů obou regulačních úřadů byla také prezentace informací, týkajících se jaderné bezpečnosti obou zemí. Zda však byla na programu i diskuse o íránském vojenském jaderném programu, není známo.