26. 11. 2013

Ruská vláda schválila grandiózní plán na výstavbu jednadvaceti nových bloků jaderných elektráren na devíti lokalitách, v rámci regionálních a teritoriálních energetických plánů.

Plán byl publikován na oficiálních webových stránkách ruské vlády a zahrnuje pět zcela nových lokalit, každá se dvěma novými reaktory. Kromě toho na vybraných stávajících lokalitách jaderných elektráren se mají stavět jeden až tři nové bloky, dle místa a potřeby.

Pět nových jaderných elektráren:

• “Kostroma” v Kostromské oblasti, přibližně 350 km severovýchodně od Moskvy. Budou zde dva bloky s reaktory VVER-1200.

• “Nižnyj Novgorod” v oblasti Nižnyj Novgorod, přibližně 330 km východně od  Moskvy. Tato lokalita je v procesu přípravy již od roku 2008, konkrétně se nachází jihozápadně od Nižného Novgorodu v okrese Navašinský. Budou zde dva bloky s reaktory VVER-1200.

• “Tatar” v Tatarstánské republice, v západním Rusku. Elektrárna bude postavena v okrese Kamský, 130 km na východ od Kazaně a budou zde dva bloky s reaktory VVER-1200.

• “Severská” v uzavřeném městě Seversk, cca 20 km severně od Tomsku v jižní části centrálního Ruska. Elektrárna bude umístěna nedaleko odstavené Sibirské JE (první komerční JE v Rusku spuštěná v r. 1954 a vyřazená v r. 2008). Budou zde dva bloky s reaktory VVER-1200.

• “Jižní Ural” v okrese Kaslinský v Čeljabinské oblasti, cca 200 km jihovýchodně od Jekatěrinburgu. Budou zde postaveny dva bloky IV. Generace typu BN-1200 sodíkem chlazené bloky na rychlých neutronech.

Ruská vláda také schválila výstavbu nových bloků, kterými nahradí staré bloky na třech stávajících lokalitách.  Jedná se o JE Kolská, Kurská a Smolenská, přičemž na Kolské JE se budou stavět 2 nové bloky a na Kurské a Smolenské čtyři nové bloky typu VVER-1200.

Plán také hovoří o přípravě dalšího bloku IV. Generace typu BN-1200 chlazeného sodíkem na Bělojarské JE. Na této elektrárně již pracuje rychlý reaktor typu BN-600 a ve výstavbě je blok typu BN-800, jehož dokončení má být v příštím roce 2014.

Reaktor typu BN-800  bude konečným krokem k uzavření komerčního palivového cyklu pro využití plutonia z vyhořelého paliva ostatních reaktorů VVER. Jedná se o množivý reaktor (breeder), bazénového typu, který používá směsné palivo uran-plutonium. Jako chladivo se zde používá tekutý sodík a hlavní části jako reaktor, hlavní cirkulační čerpadla, tepelné výměníky a související potrubí jsou umístěny ve společné hermetické nádobě.

Technický projekt reaktoru BN-1200 pro Bělojarskou a později pro Jižní Uralskou JE je těsně před dokončením a její prototyp by se měl začít stavět v roce 2015. „Od svých předchůdců BN-600 a BN-800 se bude lišit většími palivovými kazetami a jednodušší výměnou paliva,“ říká projektant a výrobce Experimentální projektová kancelář strojního inženýrství (Afrikantova).

První blok z této série nových JE by měl být spuštěn na JE Kurská v roce 2020 a další pak s postupovými termíny 2025 a posledních 12 do roku 2030.

Dle MAAE je v současnosti v Rusku rozestavěných deset jaderných bloků na šesti lokalitách a dvě plovoucí JE Akademik Lomonosov.

Další informace lze najít na Web http://pravo.gov.ru:8080/page.aspx?67734

Ing. Zbyněk Grunda, manažer WANO na JE Dukovany