25. 10. 2014

Rumunský státní energetický podnik v polovině října rozhodl, že elektrárnu Cernavoda rozšíří čínská společnost CGN. Evropské firmy se z tendru odhlásily.

Do výběrového řízení na dostavbu jediné rumunské jaderné elektrárny se přihlásila celá řada firem, mezi nimiž nechyběli ani zástupci evropského průmyslu. Jednotlivé společnosti se však z tendru postupně odhlašovaly, a tak China General Nuclear Power Holding Corp nakonec zůstala jediným zájemcem.
Podle odhadů by se náklady na výstavbu dvou nových rumunských bloků měly vyšplhat v přepočtu na více než 150 miliard českých korun.
Zájem o dostavbu elektrárny, která se nachází na břehu Dunaje asi tři sta kilometrů východně od Bukurešti, původně projevil také ČEZ. Také ten však svou nabídku nakonec stáhl.
Dva bloky v elektrárně Cernavoda jsou v současosti jediným jaderným zdrojem elektřiny na území Rumunska. Balkánský stát tak energií z jádra pokryje přibližně 20 % své spotřeby. Po dokončení nových reaktorů by se však toto číslo mělo zvýšit. Kdy by však nová zařízení mohla začít elektřinu do rumunských domácností dodávat, zatím není zcela jasné.