(Ne)známé

Rubiko letos slaví dvacet pět let od svého založení. Kroužky a tábory nemají problém naplnit

23. 04. 2018

Tereza Knötigová je pedagog volného času ve Středisku volného času Rubiko v Rosicích u Brna. Zda mají mladí lidé zájem o kroužky a tábory nám vyprávěla na Dnu zdraví, když si na malou chvíli dovolila odběhnout od dětských návštěvníků.

Terko, mě by zajímalo, jak dlouho děláš tuto pozici?

Interního pracovníka čtyři roky, ale externě se SVČ spolupracuji od svých patnácti let. Což už teď bude dvanáct let.

 

Co tě k roli pedagoga volnočasových aktivit vedlo?

Jsem odchovanec Střediska volného času v Rosicích. Začínala jsem jako účastník v kroužku, pak jsem byla instruktorem. Jako my zapojujeme dnes instruktory do akcí, tak zapojili i mě. A už jsem tady zůstala.

 

Jaký je zájem dětí a mladých lidí o volnočasové aktivity a tábory?

Musím říct, že velký. Naše tábory byly vyprodané už během prvního týdne, kdy jsme otevřeli přihlášky. V současné době už máme jen pár volných míst. Kroužky už také máme naplněné a otvíráme nové a nové. Nedá se říct, že bychom měli problém je naplnit.

 

Co je tvojí prací během školního roku?

Každý interní pracovník má svoje kroužky. Já mám akrojógu, vedu instruktory, kteří nám pomáhají na akcích. Pak mám Holky v pohybu, kde si účastnice vyzkouší každou hodinu jinou sportovní aktivitu. A jak to tak bývá všude, také musím řešit kancelářskou činnost, tedy papírování (smích).

 

Na sobotu 7. dubna připadá celosvětový Den zdraví. Tady v Rosicích jste uspořádali odpoledne pro širokou veřejnost se stejným názvem. Je to poprvé?

Je to už třetí ročník. Lidé se naučili na tuto akci chodit. Dokonce se registrují dopředu. Jsme moc rádi, že mají zájem o zdravý životní styl. Připravujeme různé přednášky a workshopy. Nejen, že se dozvědí zajímavé věci, ale vyzkouší si například zdravé vaření, masáž nebo sportovní aktivity.

 

Proč je potřeba vzdělávat veřejnost, aby se zajímala o své zdraví?

Zdravý životní styl je společenský trend. A lidé hledají také návod, jak trávit volný čas.

 

Kde bereš inspiraci pro svou práci?

V okolí, po známých, po kamarádech. Mám štěstí, že kolem sebe nacházím tolik zajímavých a šikovných lidí. A to už je pak krůček ke spolupráci a dalším nápadům.

 

Musí Rubiko bojovat o své návštěvníky na různých akcích v Rosicích a okolí?

V Rosicích je akcí hrozně moc. Spolupracujeme s Kulturním informačním centrem, který také pořádá mnoho akcí. I na to kolik jich je, tak si nemůžeme vůbec stěžovat. Na loňský Den dětí přišlo 800 účastníků. Letos, doufáme, bude trochu víc, slavíme již pětadvacáté narozeniny a přijede i kapela Kašpárek v rohlíku. Tak se za námi v neděli 3. června stavte.

 

Eva Fruhwirtová