Z regionu

Rozkoš aneb z kuchyně paní starostky

27. 09. 2012

Severně od městečka Jevišovice se nachází obec Rozkoš, vzdálená 23 km od Znojma, ve které žije okolo 190 obyvatel. Založena byla před rokem 1750 na křižovatce silnic Znojmo - Jaroměřice nad Rokytnou - Moravský Krumlov - Moravské Budějovice.

Vesnice náležela k hostimskému panství a statku Boskovštejn. Jméno obce pochází z názvu jedné ze tří tehdejších místních hospod Rozkoš, Kratochvíle a Peklo. Obec je ze všech stran obklopena lesy a nachází se mezi dvěma přírodními parky – Přírodním parkem Rokytná a Přírodním parkem Jevišovka. Najdete zde obchod se základními potravinami, hospodu a knihovnu, do školy dojíždějí místní děti do nedalekých Jevišovic. V obci je přes 100 domů, z toho jednu třetinu obývají chalupáři.

Obec je členskou obcí Dobrovolného svazku obcí Jevišovicka.

Od roku 2010 zde zastává funkci starostky paní Jarmila Zelníčková.

„V současné době zahajujeme velkou investiční akci – vybudování splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod, kterou bude obec sama provozovat. Investiční akce by měla být ukončena do konce roku 2013. Pak dojde na úpravu komunikací a zeleně,“ začala své vyprávění paní starostka.  Pro mladší generaci plánujeme vybudovat dětské hřiště, dokončit chceme i opravu místní kapličky, komplikuje ji vysoká hladina spodní vody“, vysvětlila Jarmila Zelníčková.

 Obec žije svými tradicemi – sbor dobrovolných hasičů každoročně pořádá pálení čarodějnic, dětský den a na podzim posvícení. Novodobými tradicemi se staly i akce jako soutěž o pohár starosty obce v hasičském sportu, závody mopedů či výlov obecního rybníka.

Že je v Rozkoši rozkošně, svědčí i to, že mladí lidé zde většinou zůstávají, chalupáři se často přihlašují k trvalému pobytu a během prázdnin tu najdete letní tábory.

Přestože obec nemá kromě kapličky se zvonicí a sloupu Nejsvětější Trojice jiné historické objekty, za podívanou určitě stojí 4 památné stromy. Rozkoš je atraktivní především svou polohou - je obklopena lesy, kam stojí za to určitě vyrazit. Máte-li rádi vycházky do přírody, sběr hub a zajímavá místa, vydejte se právě do těchto dvou přírodních parků. Cyklisté mohou Rozkoš navštívit po cyklostezce Krajem dvou řek, která byla vybudována za podpory Nadace ČEZ.  Procházky do přírody má ráda i paní starostka. Ve zdejším kraji si ráda užívá houbaření a každoročně vyjíždí společně s manželem někam do hor. „Vždy, když přijdu vysoko do hor, vidím ty skály a kopce kolem, uvědomím si, jak mocná je příroda a vracím se vždy tak nějak pokornější,“ dodala paní starostka, když jsme si povídaly, o koníčcích, mezi které také patří ruční práce všeho druhu a práce na zahradě. Samozřejmě, že i v dnešním povídání jsme nezapomněly na oblíbený recept. Tentokrát to budou obyčejné rohlíčky z kynutého těsta. Ovšem nevím, jak moc jsou obyčejné, protože podle paní starostky jsou tak dobré, že obvykle nevydrží do druhého dne, rozloučila se s úsměvem paní Zelníčková.

Ořechové rohlíčky z kynutého těsta

Na těsto potřebujeme: 250g hladké mouky, 250g hrubé mouky, 150g másla,150g sádla, 2 celá vejce,  1 kostku droždí, 6 polévkových lžic mléka, špetku soli, 1 vejce na potření, moučkový cukr na obalení.

Nádivka: Smíchat 150g mletých ořechů, 150g moučkového cukru, 1 vejce, trochu rumu.

Postup: na vál dáme mouku, tuk, vejce, špetku soli a droždí rozmíchané v mléce, zpracujeme těsto, které rozdělíme na 10 - 12 kousků (podle toho, jak velké rohlíčky chceme). Z každého kousku rozválíme kolečko, to rádélkem rozdělíme na 8 dílů, poklademe nádivkou ve tvaru válečku a smotáme rohlíčky. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a ihned obalíme v moučkovém cukru; pečeme na pečícím papíře asi při 180°C do růžova.

Poznámka: Droždí ani těsto se nenechává kynout, zpracovává se ihned. Rohlíčky stačí vykynout v době, než zpracujete veškeré těsto a všechny rohlíčky připravíte k pečení.

 

Alena Hostašová

Fotogalerie