Rozhovor

Rozhovor s restaurátorem bohutických soch Janem Knorrem

11. 03. 2013

Přes třicet bohutických soch restauroval tým lidí pod vedením Jana Knora půl roku přímo v Bohuticích. Socha Josefa z Arimatie bude v následujících týdnech v rukou Jana Knora. Také se dočká své obnovy.

Na jak dlouho odvážíte sochu z Bohutic?

Proces restaurováni sochy je ovlivněn délkou zrání petrifikace. Petrifikace znamená napuštění dřeva pryskyřicí, která vytvoří pevnou strukturu uvnitř narušeného dřeva. Je důležité, aby se dřevo zpevnilo pro další práce. Délku petrifikace odhaduji na dva měsíce a pak můžeme pokračovat v dalších pracech.

Jaký bude postup restaurování sochy?

Nejprve budeme muset ověřit aktivity červotoče, protože dřevo je evidentně napadené. Prostor, kde se sochy nacházejí, byl plynovaný, takže by měl být červotoč umrtvený, ale je zapotřebí to zkontrolovat. Poté přistoupíme k petrifikaci, která je nutná ke zpevnění stabilizace sochy. Následovat bude konstrukční zpevnění soklu, tedy podstavce sochy. Teprve poté můžeme přistoupit k průzkumu na polychromii a doplnění chybějících nebo poškozených částí. V další fázi budeme čistit, retušovat a závěrečně konzervovat.

Kolik váží tato bohutická socha, kterou budete restaurovat?

Je to kolem šedesáti, sedmdesáti kilogramů. Je to blok, který je lepený. V podstatě to je po technické stránce moderní socha. Uvnitř sochy je dutina, o to je lehčí.