26. 11. 2013

Ing. Julius Sabó je manažer útvar fyzická ochrana JE. Na této pozici je od roku 1994, kdy prošel vnějším výběrovým řízením na pracovní pozici vedoucího střediska ochrany a telekomunikací JE Temelín. Od 1.1. 2004 pak vedu společný útvar pro naše obě elektrárny. Narodil se a vyrůstal v Plzni, kde i doposud žijí jeho rodiče a sourozenci.

Můžete nám představit svoji práci?

Moje práce spočívá v tom, že vedu tým vynikajících spolupracovníků, jehož posláním a cílem je zajistit fyzickou ochranu našich jaderných elektráren. Fyzická ochrana elektráren v tomto smyslu představuje soubor technických a administrativních opatření, která musí vyloučit krádež jaderných materiálů z lokalit a zabránit provedení tzv. radiologické sabotáže.

Bezpečnost je velmi široký pojem, co konkrétně máte na starosti?

Naším primárním úkolem je stanovit, realizovat, kontrolovat a následně zlepšovat takové bezpečnostní požadavky fyzické ochrany elektráren, které nám umožní s vysokou pravděpodobností eliminovat zmíněná rizika provedení krádeže jaderných materiálů z lokalit nebo provedení radiologické sabotáže.

Co je úkolem vašeho týmu?

Analyzujeme relevantní rizika, stanovujeme a realizujeme bezpečnostní požadavky fyzické ochrany JE, kontrolujeme jejich dodržování a následně je modifikujeme a zlepšujeme. Jsme odborným garantem zajištění tohoto procesu a hlavním koordinujícím prvkem pro činnost dalších subjektů podílejících se na zajišťování fyzické ochrany elektráren, tj. smluvní bezpečnostní služby, Policie České republiky a v případě, že vláda České republiky vyhlásí mimořádná bezpečnostní opatření Armády České republiky.

Jak vypadá váš pracovní den?

Po příchodu do zaměstnání prostuduji hlášení a svodky z obou lokalit za uplynulý den, v 7.45 krátká telefonická konference s lokalitními vedoucími obou útvarů fyzické ochrany a specialisty fyzické ochrany, během dopoledne pracovní jednání a konzultace, event. řešení operativních záležitostí. Po obědě vyřízení pošty a řešení koncepčních otázek, jako jsou stav a průběh připravovaných modifikací, dopady změn v konfiguraci ostatních zařízení, posuzování nově připravované legislativy, události v zahraničí.

Spadají pod vás obě jaderné elektrárny. Liší se nějak práce, systém bezpečnosti v elektrárnách?

Musím znovu zopakovat, že jsem na obou lokalitách obklopen skutečně vynikajícími spolupracovníky, se kterými jsem v absolutní shodě v řešení všech zásadních otázek zajišťování fyzické ochrany. Z toho i vyplývá, že neexistuje zásadní rozdíl v přístupech k řešení této problematiky a bezpečnostní požadavky fyzické ochrany jsou pro obě lokality naprosto shodné.

Co vás v nejbližší době čeká?

Vymyslet dárky pod stromeček pro mojí početnou rodinu J. Z pracovního hlediska pak podzimní kontroly Státního úřadu pro jadernou bezpečnost do oblasti fyzické ochrany JE a finalizace a kompletace všech opatření, která v rámci fyzické ochrany realizujeme v kontextu s výstupy ze zátěžových testů JE a tzv. „security track“ zátěžových testů.