23. 09. 2014

Za obcemi Bítovanky, Lesná, Dašov, Štěměchy se na hoře Mařence, nejvyšším vrcholu Třebíčska měřícím 711 m. n. m., nachází uprostřed jehličnatého lesa moderní rozhledna, která se těší z velkého zájmu návštěvníků.

Kovová rozhledna s neobvyklým trojúhelníkovým půdorysem, o výšce okolo jednatřiceti metrů, je tvořena desetimetrovým kamenným základem, na němž je připevněna ocelově dřevěná konstrukce. Právě ta byla navržena před několika lety architektem Martinem Faňkem a zkonstruována před dvěma lety.

Pověst o Mařence
Na místě, kde se tyčí nynější výšková stavba, kdysi dávno stávalo několik dřevěných rozhleden. Existují historické záznamy o pověsti vyprávějící o dívce jménem Mařenka. Tehdy se psal rok 1689. Ve zdejším dašovském mlýně žil mlynář se ženou, třemi syny a dcerou Marianou přezdívanou Mařenka, která byla nejenom krásná, ale i dobrosrdečná. Po třicetileté válce, kdy byl v roce 1648 vyhlášen Vestfálský mír, byla země zpustošená, lidé trpěli hladem a bídou. Vesnice i cesty byly ohroženy lupičskými bandami, a tak se i mlýn v Dašově stal nejednou cílem lupičů.

Historické anály mluví o tom, že Mariana uměla zacházet s puškou lépe než její bratři, proslula jako nebezpečná obránkyně mlýna. Osudného dne ji prý otec poslal do obce Štěměchy pro kvásek na pečení chleba. Jelikož se opozdila, tak se domů vracela až po západu slunce. Mezi Štěměchami a Dašovem na místě zvaném Na Perných ji přepadl neznámý muž a bodnul ji dýkou přímo do srdce. Dívka na následky zranění zemřela. Na osudném místě dal její otec položit kámen s křížem a nápisem Mariana 1689, aby se na děvče nezapomnělo. Kámen tam stojí dodnes, i když musel být při rozorávání mezí o několik metrů posunut. Lidé pak na její počest pojmenovali horu jejím jménem Mařenka.

Jak se dostat na Mařenku a co návštěvníkům nabízí
Na horu Mařenku vede značená naučná stezka s názvem Mařenka. Podobně se k vrcholu dostanete, když půjdete směrem po modrých značkách z obce Želetava přes Bítovanky, dále pak lesní cestou vedoucí až samotnému podhůří Mařenky. Při dobré viditelnosti rozhledna slibuje svým návštěvníkům nevšední pohled až k Pálavským vrchům nebo na vrcholky rakouských Alp.

Rozhledna je přístupná veřejnosti celoročně a vstup na ni je zcela zdarma. Hodí se proto k jednodenním výletům stráveným v přírodě společně s dětmi, na čerstvém vzduchu nebo třeba na kole.

Milena Vrbková

Zdroj: archiv Mikroregionu Podhůří Mařenky