Z regionu

Rouchovany: Adventní koncert s historickými hudebními nástroji

07. 12. 2012

V Rouchovanech se v úterý 4. prosince v kostele Nanebevzetí Panny Marie uskutečnil adventní koncert v podání Musicy da Chiesa, která svým uměním a hrou na historické nástroje mnohým vyrazila dech.

Více než hodinový koncert vyplnil Tomáš Najbrt a Jaroslav Konečný střídáním různých historických hudebních nástrojů, na kterých ukázali, jak je hudba a lidská tvořivost rozmanitá.

Tomáš Najbrt hrál převážně na strunné nástroje a Jaroslav Konečný na dechové. Posluchači tak mohli vidět a slyšet na dvacet různých hudebních nástrojů.

 

Tomáš Najbrt vystudoval na pražské Státní konzervatoři hru na klasickou kytaru a kompozici a také se věnoval studiu hry na loutnu v Polsku a Německu.Osm let působil jako celocírkevní hudební kantor v evangelické církvi. V současné době vede pěvecké sbory, je stálým členem souboru Ritornello a spolupracuje s dalšími soubory a sólisty.

Jaroslav Konečný začínal v činoherním orchestru Národního divadla v Praze. Zde působil současně při studiu hoboje na Akademii múzických umění i varhan na konzervatoři. V roce 1986 udělal konkurs na místo prvního hobojisty operního orchestru Státní opery. V roce 1992 ve svých jednatřiceti letech vstoupil do kněžského semináře. Od září 2009 působí jako farář ve Vlašimi.

 

Přehled hudebních nástrojů včetně toho, jak hrají, najdete zde: http://www.musica-da-chiesa.cz/hn-komplet.htm