Z regionu

Rouchovanka a Moravan v Chorvatsku

29. 04. 2013

V polovině dubna se dechová hudba Rouchovanka zúčastnila na pozvání pěveckého sboru Moravan z Horních Kounic zájezdu do chorvatského městečka Končenice.

Jedná se o městečko ležící v opčině náležející k městu Daruvar.  Oblast okolo Daruvaru a Končenice je zvláštní tím, že zde žije již po osm generací česká menšina. První české rodiny do této oblasti přišli již roku 1826. V Končanici tvoří Češi dokonce polovinu obyvatelstva. Stále si zde udržují český jazyk, který je hlavním jazykem jak mateřské, tak základní školy. V deset kilometrů vzdáleném Daruvaru, ve kterém jsme byli ubytováni mají i české gymnázium J.A. Komenského.Současně s jazykem je zde udržovaná i česká kultura. V Chorvatsku existuje celkem 26 Českých besed, jejichž zastřešujícím sdružením je Svaz Čechů v Republice Chorvatsko se sídlem v Daruvaru.

Ta naše písnička česká nemohla chybět

Předsedkyní České besedy v Končenici je paní Alenka Prchalová, která všem při příjezdu našeho autobusu slíbila, že „zpívat se bude až do rána bílého!“ Na pódiu se střídal pěvecký sbor z Horních Kounic s dechovou hudbou Rouchovanka a dvěma dechovými hudbami z Končanice. K tomu se v sále prozpěvovalo i při dvou harmonikách.  „Tolik českých písniček za jeden víkend, to byl zážitek na celý život. A co bylo úžasné, že končaničtí zpívají i takové, které jsme my v našich krajích již dávno zapomněli. A co víc, tyto písničky znají, zpívají a rádi na ně tančí i děti a dokonce náctiletí. Mnoho z nich pak hraje ve zmíněných končenických dechových hudbách,“ vypráví kapelník Rouchovanky Stanislav Slatinský. Hornokouničtí zas ve svém repertoáru připomněli krásné melodie především z operet a filmů a sehráli několik humorných scének. Na závěr jejich vystoupení musela zaznít také hymna krajanů „Ta naše písnička česká“ od skladatele Karla Hašlera.

Setkání, které bude pokračovat

Jak došlo ke kontaktu několik set kilometrů vzdálených vesnic  vysvětlili předsedkyně končenické Besedy, prostředník akce, končenický rodák Jenda Málek a vedoucí sboru Moravan Pavel Jelínek. Šlo jim o obnovení přátelství, které ještě před dvaceti lety pěstovala šest kilometrů od Horních Kounic vzdálená obec Višňové s daruvarskou Českou besedou. Jednotlivci z Višňové, kteří jsou dnes členy kounického sboru, na tehdejší přátelství stále vzpomínají. „Jak slíbila paní Alenka, že zpívat se bude až do rána, tak se také stalo a všichni se už moc těší, až členové končanické České besedy přijedou příští rok do Horních Kounic,“ říká Stanislav Slatinský.

Fotogalerie