29. 09. 2014

Zástupci ruského státního podniku Rosatom podepsali na zářijové konferenci Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni smlouvy s Jižní Afrikou, Jordánskem a Thajskem.

Nejrozsáhlejší projekt rozvoje jaderné energetiky naplánovala Jižní Afrika, která se dlouhodobě potýká s nedostatečnými kapacitami svých výrobních zdrojů. Na základě nového kontraktu má společnost Rosatom na jihoafrickém území do roku 2030 vystavět hned osm nových bloků. Na stavebních pracích i výrobě jednotlivých komponentů pro nové elektrárny se bude podílet jak ruská společnost, tak také řada jejích partnerů z různých částí světa. Podle současných odhadů by výstavba měla přinést tisíce nových pracovních míst.

Mezi země, které provozují jadernou elektrárnu, by se v příštích desetiletích chtělo zařadit i Jordánsko. To ve spolupráci s Rosatomem plánuje výstavbu jaderné elektrárny se dvěma bloky v centrální části země.

Poslední ze série dohod pak zástupci ruského státního podniku podepsali s Thajskem. V případě východoasijského státu však výstavba jaderného zařízení zůstává zatím otázkou velmi vzdálené budoucnosti. Spolupráce se tak zatím bude týkat pouze výzkumu, bezpečnosti a mírového využití radioaktivního záření.

Navzdory nedávno podepsaným smlouvám zůstává termín zahájení stavebních prací na všech plánovaných elektrárnách zatím v nedohlednu. Konkrétnější časovou vizi zatím zveřejnilo pouze Jordánsko, které by s vlastní výstavbou rádo započalo přibližně za šest let.

Korporaci Rosatom v současnosti tvoří celkem 250 dílčích podniků, které zaměstnávají téměř dvě stě tisíc pracovníků. Rosatom je dominantním stavitelem ruských jaderných elektráren, podílí se však také na výstavbě řady dalších zařízení, a to především v zemích bývalého Sovětského svazu a v méně ekonomicky rozvinutých státech.