19. 12. 2014

Ruská státní energetická společnost Rosatom v příštích letech do plánovaných indických jaderných elektráren nainstaluje 12 nových reaktorů. Jejich dodávka je součástí rozsáhlé rusko-indické obchodní spolupráce.

V polovině prosince se ruský prezident Vladimir Putin během své návštěvy Indie dohodl s tamějším premiérem na uzavření celé řady dohod o vzájemné spolupráci. Podle jednoho z kontraktů státní společnost Rosatom vybuduje v Indii 12 reaktorů.

Navzdory tomu, že poptávka po elektrické energii je v Indii v současné době obrovská, odmítli představitelé asijského státu původní ruskou nabídku na zbudování 25 jaderných bloků.

Rusko s Indií v jaderné energetice spolupracovalo už v minulosti. Největší země světa v minulých letech vybudovala elektrárnu Kudankulam, která bude do plného provozu zařazena nejspíše už v průběhu roku 2015.

V Indii v současnosti elektřinu produkuje 21 jaderných bloků, které uspokojí jen asi tři procenta průměrné roční poptávky. Do patnácti let by se však počet reaktorů v asijském státě měl podle vládních předpokladů minimálně zdvojnásobit.

Podle aktuálních informací mají v současnosti k elektrické energii přístup jen asi dvě třetiny indické populace. Zbytek obyvatel, kteří nemohou elektřinu získávat ani díky dieselovým agregátům, se bez přístupu k ní musí obejít.