Z elektrárny

Roman Valíček: Rád bych pracoval v jaderné elektrárně

12. 11. 2020

Roman Valíček je absolvent třebíčského gymnázia a bakalářského oboru na VUT v Brně obor Základy strojního inženýrství. Nyní studuje na této škola Energetické inženýrství. Jednou by rád pracoval v Jaderné elektrárně Dukovany.

Romane, kdo tě motivoval jít tímhle směrem?
Na gymnázium jsem šel proto, že jsem nevěděl, nebyl zcela rozhodnutý, co chci dělat. Při studiu jsem si říkal, že bych šel rád na medicínu. Maturoval jsem z chemie a biologie, takže jsem měl k tomu nakročeno. Dal jsem si přihlášky na lékařské fakulty a také na VUT do Brna. Na VUT jsem nemusel dělat přijímací zkoušky díky dobrému studijnímu průměru na gymnáziu, tak jsem šel tam. Nelituji toho.


Co se ti líbí na jaderné energetice?
Na vysoké škole mě bavily předměty jako hydromechanika a termomechanika, které souvisely právě s energetikou. Bydlím v Třebíči a jadernou elektrárnu mám kousek, takže bych se chtěl po vysoké vrátit z Brna do Třebíče a pracovat v jaderné elektrárně jako operátor.


Zpět k vysoké škole, jaká jste parta?
Na začátku byl náš obor velký, bylo nás tam kolem šesti set lidí. Byli jsme rozděleni do skupin po pětadvaceti. Každý semestr je člověk v jiné skupině. Ale daří se nám se spolužáky udržovat dobrou partu, vzájemně si hodně pomáháme. Zvlášť v době online výuky je vzájemná pomoc důležitá.


Zajímalo by mě, jak zvládáš distanční výuku?
Popravdě jsem si na to zvykl už přes jaro. Někdy je to ale těžké, když máte pochopit novou látku, proniknout do ní v domácím prostředí, kde je tolik rušivých elementů (smích).


Máš nějaký ozkušený recept, který ti pomáhá doma s učením?
Snažím se dodržovat to, co mám dělat. Dělám vše hned na začátku a snažím se v tom všem mít nějaký řád a nenechávat věci na poslední chvíli. Když máme týdenní rozvrh, tak se snažím chodit na přednášky a cvičení v daný čas, kdy jsou, a dělám úkoly hned po zadání.


Jak vypadají přednášky online?
Jsou streamované přes YouTube v přesně daný čas. Máme možnost je zpětně zkouknout 12 hodin. Některá cvičení jsou bez účasti, to znamená, že dostaneme prezentaci, podle které máme vyřešit daný úkol. A některé jsou online v daný čas, to máme vzdálený přístup k počítačům ve škole, na kterých jsou programy, které doma nemáme.


Co tě ještě čeká do konce školního roku?
Musíme dokončit semestrální práce – projekty. Pak zkoušky, státnice a dodělat diplomovou práci, ve které se věnuji návrh sekundárního a terciálního okruhu nového jaderného zdroje.