Rozhovor

Roman Havlín: „Jako malý kluk jsem chtěl být astronaut. Teď se věnuji bezpečnosti v elektrárně“

01. 03. 2013

Od nového roku je Roman Havlín manažerem útvaru Bezpečnosti v elektrárně Dukovany.

Roman Havlín pochází z Předklášteří u Tišnova, po ukončení studia Vysokého učení technického v Brně začal pracovat v jaderné elektrárně Dukovany. Zde pracuje od roku 1996, kde postupně prošel pozicemi operátora sekundárního okruhu, operátora primárního okruhu a od roku 2007 byl vedoucím oddělení Podpory směnového provozu. V roce 2011 přešel do útvaru Asset management, kde měl na starost řešení a posuzování významných investičních projektů. Od nového roku je manažerem útvaru Bezpečnosti v elektrárně Dukovany.  Žije s manželkou a dvěmi dcerami v Třebíči.  Je to sympatický muž s bohatými profesními zkušenostmi.


Útvar Bezpečnosti EDU je novinkou ve struktuře. Jak dlouho funguje?

V této podobě vznikl od ledna 2013. S nástupem nového ředitele útvaru Bezpečnosti Ing. Bohdana Zronka došlo v souvislosti s vývojem bezpečnosti k organizačním změnám, přerozdělení činností v jednotlivých útvarech a vzniku některých nových útvarů. 

Představte nám vaši pozici a náplň její činnosti.

Nejprve vysvětlím zařazení do nové struktury. Ředitelem útvaru Bezpečnosti je Ing. Bohdan Zronek a pod něj mimo jiné spadají i nové útvary Bezpečnosti Temelína a Bezpečnosti Dukovan, jehož jsem vedoucím. Bezpečnost Dukovan a vlastně i Temelína vznikla za účelem řešení každodenních aktivit a problémů v elektrárně. Moje funkce je styčnou osobou mezi ředitelem, a ostatními odborníky v elektrárně v oblasti bezpečnosti. Mimo to zabezpečujeme spolupráci a návaznosti na další centrální útvary jako je Asset management ze kterého jsem přišel nebo Centrální inženýring, abychom věděli, které změny v technologii se připravují a dotýkají se bezpečnosti elektrárny. Dále zajišťujeme hodnocení bezpečnosti, podporu ostatním útvarům, operativní řízení některých dalších útvarů bezpečnosti jako je radiační ochrana provozu a další.

Jak velký je váš útvar?

Můj útvar Bezpečnost jaderné elektrárny Dukovany se skládá ze dvou oddělení. První je Jaderná bezpečnost Dukovan, kterou vede Ing. Jan Vídeňský, a má pod sebou na útvaru pět zaměstnanců. Druhým útvar se jmenuje Zpětná vazba Dukovan, vedoucím je Ing. František Pleskač a ten má k řešení problematiky k dispozici čtyři zaměstnance.

Vzhledem k tomu, že váš útvar vznikl nově od letošního roku, máte už všechny pozice obsazené?

Bohužel ne. Obsazení všech pracovních míst je jeden z našich prvních velkých úkolů. Některá místa byla neobsazena, některá místa změnou vznikla. Na pozici bezpečnostních inženýrů je dobré mít zkušené pracovníky z blokové dozorny, kteří výborně znají technologii. Oddělení Jaderné bezpečnosti bylo od ledna doplněno jedním bývalým operátorem a bude v plném stavu od dubna, kdy k nám nastoupí další kolega z blokové dozorny. Na oddělení Zpětné vazby Dukovan jsou aktuálně dva pracovníci a na další dva budeme vypisovat výběrové řízení.

Co znamená Zpětná vazba Dukovan a jak toto oddělení souvisí s bezpečností?

Hlavní činností je šetření událostí, které se staly tady v Dukovanech. Spadá sem analýza těchto událostí, proč vznikly, jejich kořenové příčiny, analýza toho, proč se některé události opakují. Také přebíráme vnější zpětnou vazbu, tedy události, které se staly ve světě. S tím souvisí i školení personálu, jehož cílem je poučit se z těchto událostí a vyvarovat se stejných chyb v budoucnu. Spolupracujeme také na sběru a vyhodnocování Near Miss, což jsou potenciální neshody či situace, kdy dojde ke zjištění takových skutečností, které by mohly za určitých okolností způsobit bezpečnostně významnou událost s negativními následky.

Které úkoly vás v nejbližší době čekají?

Kromě doplnění pracovníků si musíme sami mezi sebou v rámci Bezpečnosti nastavit fungování a stejně tak i směrem k elektrárně a ostatním útvarům. Organizační změna je čerstvá a chvíli potrvá, než si na to zvykneme. V průběhu června nás čeká mise OSART Follow Up, která bude kontrolovat po dvou letech, jak jsme si poradili s doporučeními mise OSART 2011. Spolupracujeme také na významných projektech, které vedou ke zvýšení bezpečnosti elektrárny a prodloužení její životnosti.

Jak vypadá nebo bude vypadat váš pracovní den?

Můj pracovní den je plný pracovních schůzek. Musím reagovat na operativní potřeby provozu elektrárny i jejich dalších útvarů. Navíc jsem zapojen do různých týmů a systémů porad. Některé věci jsou pro mě nové, některé si musím znovu osvojit. Navíc ještě dodělávám práci ze svého předchozího působiště.  Ráno začínám asi jako každý – zapnu PC a čekám, jaké informace na mne čekají.

Jak se k vám dostávají informace o tom, co se stalo?

Využívám hlášení směnového inženýra, ve kterém jsou zaznamenány všechny důležité činnosti za posledních 24 hodin, některé informace čerpám i z provozních deníků. Po ranní poradě u směnového inženýra, které se účastní můj zástupce, si děláme s dalšími vedoucími malou poradu, kde probereme, co se událo a co nás výhledově čeká. Součástí je i telefonická konference s Temelínem, kdy si s kolegy vyměňujeme informace o tom, co se stalo u nás a co u nich.  A pak se řeší operativní věci. Jako útvar také komunikujeme s inspektory Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

S novou pozicí přichází řada změn. Jak se s tím vyrovnáváte?

Teď jsem byl rok a půl vlastně mimo provoz  elektrárny, protože jsem pracoval na Asset managementu, takže je to pro mě návrat. Člověk se musí neustále učit. V současné době je po organizační změně opravdu hodně práce, věřím ale, že  je to jen otázka času než se vše postupně zaběhne.

Hodně se mluví o budoucnosti elektrárny. Jak ji vidíte vy?

Moc si bych si přál pátý blok. Jsem optimista a věřím, že se to podaří. Dukovany jsou spolehlivá elektrárna, je zde množství odborníků a bohaté zkušenost s provozem. Byla by velká škoda v této lokalitě nepokračovat.

Čeho si na lidech nejvíce vážíte?

Férovosti!  Mám rád, když lidé dodržují své slovo a když se s někým na něčem domluvím, tak to platí nejen v okamžiku domluvy, ale i druhý den, za týden, za rok.

Čím jste chtěl být jako malý kluk?

Asi jako většina kluků – přece astronaut!

Co děláte, když máte volno?

Protože jsme v minulém roce koupili dům, tak o volný čas bylo postaráno (úsměv). Snažím se také věnovat rodině a různým aktivitám s našimi dcerami. Přes léto kolo, tenis, turistika. V zimě lyžování a bruslení, rád hraji fotbal. Když vyjde čas, tak si rád přečtu pěknou knihu.