Z elektrárny

Rok 2014 v Jaderné elektrárně Dukovany zakončí výstava fotografií Jiřího Hřebíčka

29. 12. 2014

Návštěvníci i zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany mají od 30. prosince 2014 možnost navštívit ve vestibulu hlavní vrátnice výstavu fotografií cestovatele Jiřího Hřebíčka „Křídla“.

Fotograf a cestovatel Jiří Hřebíček obsadil se svojí fotografií „Odpočinek u rybníka“ 3. místo v soutěži Bystřické zrcadlení 2014. Výstava soutěžních fotografií proběhla nedávno i v Jaderné elektrárně Dukovany.

Jiří Hřebíček pochází z Vysočiny,  vystudoval systematickou zoologii na Masarykově Univerzitě v Brně, ale brzy se vydal profesně jiným směrem. Zvířatům ve volné přírodě nicméně věnoval několik málo svých cest, během kterých navštívil např. Surinam, Francouzskou Guayanu nebo Indonésii.

Zájem o fotografii zvířat nakonec probudila návštěva výstavy Festival fotografie přírody a posléze hlavně osobní setkání s fotografem Ondřejem Prosickým, který ho postrčil k tomu, aby si před cestou do Ekvádoru a na Galapágy koupil zrcadlovku. „Díky tomuto setkání jsem získal mnoho nezapomenutelných zážitků ve společnosti zvířat a seznámil se s několika zajímavými lidmi z řad fotografů přírody. Fotografování se pro mě tedy stalo tak trochu návratem k tomu, co jsem chtěl vždy dělat,“ říká Jiří Hřebíček. Více o jeho tvorbě najdete na www.jirihrebicek.cz.

Výstavy ve vstupních prostorách JE Dukovany jsou již neodmyslitelnou součástí elektrárny. Snažíme se dát prostor hlavně umělcům z našeho regionu a zpříjemnit zaměstnancům i návštěvníkům elektrárny tento technický prostor, kterým denně prochází, pohledem na umělecká díla. Nebráníme se žádným tématům, naopak se snažíme o to, aby výstavy byly z různých oborů,“ říká organizátorky výstavy Kristýna Vohlídková z útvaru komunikace.

Výstava „Křídla“ bude přístupná na hlavní vrátnici Jaderné elektrárny Dukovany od 30. prosince 2014 do 31. ledna 2015.  Vstup je zdarma, otevřeno je 24 hodin denně. Těšíme se na Vaši návštěvu.