Z regionu

Rodinný cyklovýlet z Rouchovan do Hrotovic

09. 05. 2012

Jezdíte-li rádi na kole a přemýšlíte, jakou trasu zvolit, zveme vás na nenáročný okružní výlet v blízkém okolí, který zvládnete i s malými dětmi.

Cyklistické putování začneme na náměstí v Rouchovanech, odkud se vydáme po silnici směrem na Šemíkovice. Po sjezdu z kopce na křižovatce nad místní sokolovnou odbočíme vpravo a pokračujeme kolem bývalého lihovaru směrem na Přešovice. Cesta je pohodlná a málo frekventovaná silnice umožňuje větší bezpečnost. Po mírném sjezdu se dostáváme až k Boříkovskému statku, před kterým se silnice stáčí ostře vlevo. V této zatáčce silnici opustíme a odbočíme vpravo na polní cestu (cyklotrasa č. 401) a klesáme kolem Pánovy studánky až k mělkému potoku, který přejedeme mělkým brodem. Pozor – tento úsek cesty je hůře sjízdný, neboť lesní cesta je kamenitá a dosti nerovná.

Kolem archeologických vykopávek Mstěnice

Za brodem se cesta rozdvojuje – vpravo  po 100 metrech se dostaneme k archeologickým vykopávkám zaniklé středověké osady Mstěnice, vlevo se cesta stáčí směrem na Hrotovice, kudy budeme v našem putování pokračovat. Hned po vjezdu do lesa se napojíme na zelenou turistickou značku, která nás přivede k nově vyznačené naučné stezce Hrotovicko. Pokračujeme lesem kolem Stinského rybníka až k rozcestí, kde se přímo proti nám objeví mezi stromy ukrytý sklep (důležitý orientační bod). Odbočíme vpravo a začínáme prudce stoupat až k dalšímu rozcestí, které nás opět vrátí k cyklotrase č. 401. Zahneme vlevo a po ze začátku lesní, později pak asfaltové cestě dojedeme ke hřbitovu, za kterým se stočíme vpravo a projedeme kolem kostela až na náměstí v Hrotovicích, kde je k dispozici občerstvení.

Z Hrotovic zpět do Rouchovan

Pokračujeme po silnici směrem na Rouchovany, po 400 metrechz ní odbočíme a jedeme ulicí Na Výsluní, která nás přivede do lesa, kterým pokračujeme mírným klesáním s následným prudším sjezdem až k Novým rybníkům. Míjíme chatu, za kterou cesta začíná stoupat, pokračujeme pořád do rovně kopce, na žádném rozcestí neodbočujeme a dostáváme se na okraj lesa. Cesto se stáčí vpravo a vede po poli ve vyjetých kolejích, je zpevněná a dobře sjízdná. Přivede nás až k Novým dvorům, zrekonstruovanému rozlehlému statku s chovem koní. Projíždíme kolem statku a dále po silnici až k rozcestí nad Rouchovany. Sjedeme do obce na náměstí, kde náš výlet zakončíme.

Jiří Voborný