Rozhovor

Řešíte spory? Soud není jediné řešení. Zkuste mediaci

20. 02. 2020

Spory mezi lidmi tu jsou odjakživa. Pokud však překročí určitou mez, cesta vede k soudu. Jenže české soudy jsou zahlcené. Další možností je mediace. Ta bývá úspěšná v 80 % případů. Lenka Kijová je právnička a zároveň zapsaná mediátorka. Na Vysočině jsou pouze 4 zapsaní mediátoři, tři v Jihlavě a jeden v Třebíči.

Vysvětlete prosím, co je mediace a kdy se používá?
Je to forma mimosoudního řešení sporu za účasti nezávislé osoby – mediátora. V zahraničí je mediace hojně rozšířena, u nás se s ní veřejnost teprve seznamuje. Mediátor je nestranná osoba, která strukturuje jednání, používá techniky aktivního naslouchání a umožňuje, aby každá strana řekla to, co potřebuje a aby to druhá strana slyšela Pomáhá při hledání smírného řešení konfliktu. Výsledkem bývá mediační dohoda. Jinak řečeno, mediátor ukazuje cestu a vede lidi k tomu, aby sami našli řešení a spor tak ukončili.

Co bylo důvodem, abychom mediaci začali praktikovat v našem prostředí?
Zákon o mediaci jsme přijali v roce 2012. Inspirovali jsme se ve světě, kde to velmi dobře funguje. Druhý aspekt je ten, že české soudy jsou přetížené. Zvláště u rodinných sporů jako jsou rozvody, opatrovnická řízení, spory o děti pomáhá mediace vztahy napravovat, a to je velmi cenné. Češi jsou zvyklí v případě sporu podávat žalobu k soudu. To však není levné Soudní řízení trvají roky, a ne vždy může právník garantovat kladný výsledek. Mediace může oběma stranám konfliktu velmi dobře pomoci.

Jaké druhy sporů může mediace řešit?
Mohou to být jakékoliv spory – obchodní, rodinné, občanské, pracovně-právní.

Kdo může poskytovat mediaci?
Mediaci může provádět každý, kdo má živnostenský list na konzultační a poradenskou činnost. Ale zákon o mediaci pracuje s tzv. zapsaným mediátorem. To je člověk, který prošel vzděláváním a výcvikem, složil státní zkoušku ministerstva spravedlnosti a je zapsán v jeho seznamu. Jen zapsaného mediátora může ustanovovat soud.

S mediací pracují dnes už i soudy. Může předseda senátu, tedy soudce, nařídit mediaci?
Ano, děje se to tak. Podle občanského soudního řádu mohu soudy nařídit první setkání se zapsaným mediátorem. Stále platí, že mediace je dobrovolná. Soud vám jim nemůže nařídit, ale může pouze uložit setkání se zapsaným mediátorem. A pak záleží na schopnostech mediátora, jak se mu podaří motivovat účastníky k mediaci jako takové. Pokud na to strany přistoupí, nevrací se k soudu, ale následuje mediační jednání v obvyklé délce 3 hodin.

Podle čeho se má člověk rozhodnout – podat žalobu na soud, nebo jít na mediaci?
Pokud člověk zvažuje podání žaloby, o které víme, že u ní soudy často nařizují setkání se zapsaným mediátorem, tak klientům doporučujeme, aby zvážili, jestli není lepší rovnou mediaci absolvovat. Když totiž podáte žalobu na soud, musíte zaplatit soudní poplatek, právní služby a budete čekat, než se nařídí první jednání. V Třebíči to jsou aktuálně tři měsíce.

Jaká mediace je pro vás úspěšná?
Smyslem mediace je vyřešení sporu s takovým výsledkem, který je pro obě strany přijatelný. Tedy uzavření mediační dohody. Je však nutno říct, že i tehdy, když se nepodaří uzavřít dohodu bezprostředně při mediaci, pomůže samotné jednání v tom, že strany získají náhled na celou situaci, věc si promyslí a nakonec za pomoci svých právních zástupců uzavřou smír.  I v takovém případě sehrála mediace svoji cennou úlohu.


Eva Fruhwirtová