Z elektrárny

Rekordní počet zájemců o jadernou stáž

07. 08. 2021

Letní univerzita je odborná dvou týdenní stáž, kterou pořádá JE Dukovany pro nadšence o jadernou energetiku z řad vysokoškolských studentů.

Na letošní 13. ročník se přihlásilo přes 100 zájemců a na základě vstupních testů bylo přijato 30 nejlepších. Mladí technici přijeli nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Nejčastěji reprezentovali VUT v Brně, ČVUT v Praze, VŠB – Technickou univerzitu v Ostravě a dokonce univerzitu v britském Manchesteru. Třetinu účastníků tvořily dívky, což potvrzuje fakt, že jaderná energetika není jen „mužskou“ výsadou.
Program Letní univerzity tvořily především přednášky a exkurze do provozu elektrárny. Studenti se nejprve seznámili s teorií fungování jaderky a poté následovaly praktické exkurze. Za doprovodu odborníků z provozu se tak studenti podívali na strojovnu, do chladících věží, na simulátor blokové dozorny nebo havarijní štáb. Také se seznámili s fungováním jednotek hasičů a Policie ČR. „Z míst, která jsme mohli navštívit, mě asi nejvíce zaujala chladící věž, protože stát v samém vnitřku mohutné chladící věže byl opravdu silný zážitek. Nesmím opomenout ani přednášky, které byly na velmi vysoké úrovni,“ popsal své zážitky student Vašek ze Znojma. Odborný jaderný program v elektrárně byl v odpoledních hodinách doplněn o další volnočasové aktivity. Studenti, kteří přijeli z větších dálek, jako například Teplice, Opava nebo Nitra, ocenili možnost prohlédnout si třebíčské UNESCO památky nebo se projet na lodi po Dalešické přehradě.
Závěr Letní univerzity již tradičně patřil předsedkyni SÚJB Daně Drábové a její zajímavé přednášce spojené s besedu. U zakončení dvoutýdenního „jaderného maratonu“ nechyběl ani šéf jaderné elektrárny Roman Havlín. Oba pak předali diplomy všem účastníkům Letní univerzity a především studentům, kteří nejlépe zvládli závěrečný jaderný test. Královnu Letní univerzity se stala Adéla Chalupová z ČVUT v Praze a Králem Letní univerzity Marek Tuhý z VUT v Brně.
„Letní univerzita patří mezi prestižní akce pro studenty technických oborů, o čemž svědčí i velký počet zájemců. Pro vysokoškoláky to není jen příležitost podívat se do provozu elektrárny, ale navázat i spolupráci do budoucna,“ shrnuje mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Zájemci mohou spolupracovat na diplomové práci, domluvit si další individuální praxi a vybraní studenti získají stipendium. Přibližně třetina účastníků stáže najde v rámci Skupiny ČEZ své budoucí zaměstnání. Zájem o jadernou energetiku potvrzuje fakt, že se Letní univerzity často účastní vysokoškoláci, kteří přišli do kontaktu s dukovanskou jaderkou již na střední škole. „O Letní univerzitě jsem věděl už od střední školy. Studoval jsem obor Energetika na SPŠ Třebíč. Díky tomu jsem se mohl několikrát podívat do provozu elektrárny už během studia střední školy. Také nám byly prezentovány další příležitosti a Letní univerzita byla jednou z nich,“ svěřil se Filip, jeden z účastníků stáže.