(Ne)známé

Rekordman Janek Vajčner se pouští do sportovních výzev. Chce pomoci dětským léčebnám

24. 11. 2021

Janek Vajčner z Jevišovic je trojnásobný český a dvojnásobný světový rekordman v nordic walking. Rozhodl se propojit své individuální sportovní výzvy s beneficí.

„Podstatou nordic walking sportovních benefic je propojit mé individuální extrémní, ultra netradiční výkony s beneficí,“ vysvětluje Janek, který chce svými individuálními výzvami jednak motivovat lidi k pohybu, ale také přispět k tomu, aby přispěli na podporu dětských léčeben na jižní Moravě.

Jak se mohou zájemci zapojit do benefiční výzvy Toulavé klacky?
Zájemci a sympatizanti s touto myšlenkou se mohou zapojit tím, že mě mohou přijít podpořit na jednotlivé výzvy, které se uskuteční v několika městech na jižní Moravě. Začínám v prosinci v Moravském Krumlově, kde mě čeká 30 km nordic runnig a pak 30 km nordic walking. Přispět na podporu Jihomoravských dětských léčeben mohou lidé finančně, věcným darem nebo bezplatnou službou či jinak podle vlastního uvážení a možností.

Proč jste se rozhodl zorganizovat sérii nordic walking výzev na jižní Moravě? Jak se mohou lidé zapojit do sbírky a kam jejich peníze půjdou?
Při mém lektorském a instruktorském působení se setkávám i s rodiči dětí, kteří využívají služeb Jihomoravských dětských léčeben. No a od rodičů jsem pomalu přešel i na individuální vedení koncepce lekcí a setkávání s dětmi. Bohužel mnoho dalších dětí má určitá zdravotní omezení, především pohybového aparátu a jiné hendikepy. A tady vznikla myšlenka podpory. Tyto výzvy však mají i hlubší význam, mají svůj příběh. A nesou se i v duchu mého motta, a to, že není důležité zvítězit, ale neprohrát se sebou samým. Ať si v tom každý najde svůj vlastní význam a myšlenku. 

Nordic walking je stále více populární. Čím si to vysvětlujete? A jak tento typ pohybu prospívá našemu tělu?
Je to nejprogresivnější pohybová aktivita nejen u nás, ale především ve světě. Jednak proto, že ho může dělat téměř každý, ale také proto, že je finančně i časově nenáročná a dá se provozovat po celý rok. Tolik zdravotních benefitů, které má na lidské tělo nordic walking, nemá snad žádná jiná pohybová aktivita. Mluvíme však o rekreační až řízeně kondiční verzi nordic walking. Určitě ne v té mé podobě vrcholové.

Nordic walking je váš život. Lektorujete, vzděláváte se a také jste velký propagátorem tohoto pohybu…
Jako lektor nordic walking vyučuji a šířím tu nejzdravější variantu nordic walking, zvaný modern nordic walking. Což je novinka v České republice. Ale i klasický nordic walking, který je u nás nejrozšířenější, velmi doporučuji. Mám to štěstí, že jsem garantem modern nordic walking varianty pro Česko a člen a vyslanec Slovenské asociace nordic walking a Světové akademie Modern nordic walking. Prošel jsem si mnoha školeními, konzultacemi a samovzděláváním. Jako instruktor působím od roku 2008. 

Pokud někdo ještě v ruce nedržel hůlky pro nordického walking, jak a kde má začít?
Chcete-li dosáhnout zdravotních benefitů, tak i zde je zapotřebí a podmínkou dodržovat určitá pravidla, jako je správná technika chůze a cvičení za pomocí nordic walking holí. Není lepší cesta pro nováčky než si najít instruktora ve svém okolí. Nejen poradí, doporučí vhodné a ty správné nordic walking hole, ne trekové, ale především vás naučí správnou techniku chůze s mnohdy zažijete i nevšedními zážitky.

V čem spočívá pocta Slovanské epopeji, kterou máte uvedenou v podtitulu výzvy?
Byl jsem vychovaný k respektu k tradicím jižní Moravy. Od lidové kultury, folkloru, historie, vinařství až ke vztahu k přírodě a také k moravskému patriotismu. Jako dítě mě uchvátily malby Alfonse Muchy, kterou známe jako Slovanská epopej. Fascinovaly mě nejen svou velikostí. Ve starším věku jsem vnímal v malbách různé výjevy z historie naší země, živé příběhy tehdejší doby a společnosti. Jsem neskutečně rád, že se Slovanská epopej vrátila do Moravského Krumlova! Proto i ta pocta. A svou výzvu uskutečním na škvárovém oválu u Základní školy Ivančické v Moravském Krumlově. Zapadá mi to do konceptu mých netradičních profilů tratí, úseků a tras.

Jaké trasy jsou pro nordic walking nejvhodnější?
Filozofií nordic walking je vyjít do přírody. Vyčistit si hlavu, mentálně se rehabilitovat. Příroda patří k člověku, moderní doba na to zapomíná. Pro nordic walking jsou nejvhodnější měkké terény - lesní cesty, různé stezky, polní cesty. Na nich využijete konstrukční vlastnosti nordic walking holí skvěle.

Které cesty, trasy, stezky na jižní Moravě, na Krumlovsku, máte nejraději?
Prochodil jsem snad celou Českou republiku. Jak někteří říkají, propíchal (smích). Rodná jižní Morava je srdeční záležitost. Mám rád Národní park Podyjí, Jevišovicko, Břeclavsko, Hodonínsko, Strážnicko, Boskovicko. Na Krumlovsku je krásně kolem kaple sv. Floriána, nádherná trasa je po stezce Krumlovsko-rokytenských slepenců, ale třeba i zámecký park je pro nordic walking skvělý.

 

Fotogalerie