Z elektrárny

Ředitel elektrárny Tomáš Žák zavítal mezi studenty

23. 03. 2012

Na sérii odborných přednášek, které pro studenty vysokých technických škol organizuje Skupina ČEZ, navázal ve čtvrtek 22. března na Vysokém učení technickém v Brně i ředitel jaderné elektrárny Dukovany Tomáš Žák.

Během svého vystoupení zabrousil hned do několika oblastí energetiky, což s povděkem kvitovali nejen studenti, ale i pedagogové. „Technické parametry a fungování energetických zařízení známe ze školy dobře. Chybí nám ale některé souvislosti. Ocenil jsem například informace o toku elektrické energie přes území České republiky,“ svěřil se Filip Novotný, student oboru silnoproud. „Jsem rád, že se pan ředitel zmínil i o ekonomických stránkách energetiky. Z čeho se skládá cena elektřiny a co ji ovlivňuje, to jsou témata, která ve výuce většinou nezazní,“ doplnil docent Jan Fiedler, vedoucí odboru energetické inženýrství.

Po přednášce následovala debata a padaly otázky z různých oblastí. „Ve srovnání s mými studentskými léty jsou nyní studenti mnohem otevřenější, nebojí se zeptat a je vidět, že dané problematice rozumí,“ konstatoval s potěšením ředitel Žák, sám také absolvent Vysokého učení technického v Brně. „Jedno se ale na akademické půdě nezměnilo. V přednáškové aule zůstávají vždy první dvě řady úplně volné a vzadu se studenti tlačí i na schodech,“ dodal s úsměvem ředitel Žák.

Fotogalerie