Z regionu

RAF muzeum generála Emila Bočka v Ivančicích

06. 03. 2020

Dva roky rekonstruoval Jan Dašovský v Ivančicích budovu bývalé textilní továrny. Vloni na podzim ji otevřel veřejnosti pod názvem RAF house. Najdeme v ním nejen RAF muzeum generála Emila Bočka, ale také restauraci a vinný sklep s víny, jež jsou pojmenovány podle leteckých es druhé světové války i současnosti.

„Muzeum vzniklo vlastně náhodou. Mám dva dlouholeté kamarády-vinaře na Slovensku, chtěli jsme vymyslet společný projekt a napadlo nás ho pojmenovat podle počátečních písmen příjmení. Spojením Rajníce a Fischera vznikl název RAF. Já jsem k tomu přidal pozůstalosti některých našich letců a nápad byl na světě,“ vypráví Jan Dašovský, milovník letectví a vína, a dodává, že vytvořili klub, kde si lidé mohou dát dobré jídlo a pití obklopeni historií a statečnými příběhy našich letců. O RAF klubu pověděl generálovi Emilovi Bočkovi, který žije v Brně, a požádal ho o fotografie. Ten přislíbil a přijel se do Ivančic podívat. Prostory ho nadchly natolik, že se rozhodl věnovat svoji uniformu se všemi vyznamenáními.  Od tohoto momentu se začíná psát historie RAF muzea generála Emila Bočka.

Cenné pozůstalosti i válečné fotografie
Jan Dašovský se zajímá o vše, co má křídla. Od mládí se věnuje modelařině a posledních sedm let lítá také aktivně. K jeho koníčkům patří také sbírání artefaktů a pozůstalostí po našich letcích, kteří sloužili za II. světové války v řadách RAF ve Velké Británii. Ty jsou nyní k vidění právě v nově otevřeném RAF muzeu. Najdeme zde dokonce část pozůstalosti po vojenském kaplanovi, který sloužil ve výcvikovém středisku pro parašutisty ve Skotsku. Přesně v tom, kde prošli výcvikem parašutisté, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha. „Máme tu jeho kalich, pouzdro na hostie a svěcenou vodu, a to vše bylo zabalené v koženém pouzdře s evidenčním číslem. Je pravděpodobné, že právě tyto věci použil při žehnání Kubišovi a Gabčíkovi,“ říká Jan Dašovský. Ve sbírce se nachází originální zápis bojového letu Josefa Františka, kdy sestřelil dvě stodevítky a vrátil se s těžce porouchaným letadlem na základnu.  Zhruba dva měsíce na to padnul v bitvě o Británii. Mezi další zajímavosti patří originál československého praporu 68. noční stíhací perutě, originální zvon z letiště, na který se zvonilo při poplachu, jsou zde hodiny, které sloužily v řídící místnosti pro časování náletů.
Na stěnách visí snímky válečného fotografa Ladislava Sitenského. To, co se z jeho majetku nepodařilo komunistickému režimu zničit, spravuje jeho vnučka Adéla Kandlová. Od ní získal majitel originální negativy, ze kterých nechal vyrobit obrazy do RAF muzea.
Nepřehlédnutelný je také spitfire v téměř reálné velikosti. Jedno z jeho křídel slouží jako stůl. Na sobě nese označení 310. československé stíhací perutě, u které sloužil generál Boček. „Lítal přesně na tomto letadle NNU, když tu pan generál byl, velmi rychle a dobře ho poznal.“

Místo, kde se připomínají statečné činy československých vojáků
Před sto lety se narodil v Ivančicích Miroslav Mucha, který za druhé světové války dokončil v řadách RAF výcvik v navigátora. Měl létat v 311. československé bombardovací peruti. Zahynul na podzim 1942 při nočním cvičném letu. Ivančického rodáka si v lednu připomněli v RAF muzeu. Zavzpomínali na něj veteráni - jeho kolegové z 311. perutě Jiří Pavel Kafka a Tomáš Lom, oběma pánům je letos 96 let. V Ivančicích určitě nebyli naposledy, v plánu je beseda pro veřejnost i pro školy.

Přehlídka pilotů a letadel
Po cestě z jaderné elektrárny do Ivančic je u Budkovic letiště. Patří právě Janovi Dašovskému. Podruhé se zde 13. června uskuteční letecká show pro veřejnost. Návštěvníci uvidí letadlo Tiger Moth, se kterým lítala na začátku války RAF, ale také speciální letadlo na velmi krátké vzlety a přistání. Potkají se s akrobatickým letcem Petrem Kopfsteinem, přijede i Marek Hyka, který reprezentuje Českou republiku v letecké akrobacii v nejvyšší kategorie Unlimited. „Češi jsou ve světě špička ve výrobě modelářských motorů i elektroniky. Sejdou se tady u nás tovární piloti a ukážou dechberoucí leteckou show,“ zve Dašovský.
Druhou akcí pro veřejnost bude 11. července Jet over Czech, což je setkání modelářů, kteří létají s modely poháněnými proudovými motory. Pro představu tato letadla-stíhačky létají rychlostí až 400 km/hod. Své akrobatické vystoupeni předvede Martin Šonka.

Eva Fruhwirtová

Fotogalerie