Studenti

Ptáci jako inspirace pro výtvarná díla dětí

15. 09. 2021

V první školní den se v Galerii Knížecí dům uskutečnila v odpoledních hodinách vernisáž výstavy Odrazy – obrazy křídel.

Na výtvarné práce dětí z mateřské školky a školy inspirované ptačí říší se přišli podívat rodiče, babičky, učitelé a také samotní malí umělci. „Našimi partnery v malém projektu environmentální a estetické výchovy byly Mateřská škola Jamolice, MŠ a ZŠ Vedrovice a ZŠ a MŠ Dolní Dubňany, po roce a půl práce, kterou silně narušila přijatá opatření kolem covidu, jsme se konečně mohli sejít a obdivovat opravdu povedená díla s ptačí tematikou,“ přiblížila iniciátorka záměru Michaela Mrázová, ředitelka dobřínské školky. Právě tato mateřská škola je hrdým členem České společnosti ornitologické a spolupráci s ornitology si moc pochvaluje.

Vernisáž zahájil místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek: „Výtvarná díla dětí se mi moc líbí, jsou velmi zajímavá. Poděkování patří nejen dětem za jejich píli, ale také učitelkám, které s tímto nápadem přišly. Jsem rád, že i touto cestou vedou naše nejmenší k zájmu o přírodu, která je kolem nás.“ Cílem projektu bylo mimo jiné rozšířit povědomí o prospěšnosti ochrany ptactva se zaměřením na vnímání krásy a prospěšnosti ptačí říše. Děti se pod vedením svých učitelek pustily do zkoumání životních podmínek ptáků a své znalosti proměnily ve výtvarné umění. Na jaře děti pozorovaly přílety ptáků, jejich hnízdění a poslouchaly ptačí zpěv. Bedlivě sledovaly, jak rostou mláďat a jak postupně opouštějí hnízda.
Výtvarná díla jsou rozmanitá – od keramiky, přes koláže, obrazy a další výtvarné techniky. Učitelé z jiných škol se mohou inspirovat a využít pro výuku pracovní listy, které jsou jim k dispozici. I ty mohou vidět na výstavě, která bude v Moravském Krumlově do konce září.

Fotogalerie