Studenti

Prvního září začíná žákům škola, v jaderné elektrárně studentům Letní univerzita

01. 09. 2014

První září máme všichni spojeno se začátkem školního roku. Třicet dva studentů a studentek vysokých škol si pak jistě v budoucnu bude spojovat tento den se začátkem odborné stáže v jaderné elektrárně Dukovany.

Na Letní univerzitu, jež je název stáže, se většina z nich přihlašovala už od začátku roku. V květnu a červnu všichni úspěšně absolvovali psychologické vyšetření a splnili tak podmínky účasti.

Letos se na stáži sešlo celkem 5 studentek a 27 studentů. Zastupují zde přední vysoké školy z Brna, Prahy, Ostravy, Plzně a dokonce i ze sousedního Slovenska.  

Během nabitých dvou týdnů budou studentky a studenti poznávat jadernou elektrárnu jak po teoretické tak i po praktické stránce. Přednášet jim budou samotní zaměstnanci elektrárny ale i výcvikoví inženýři ze Školicího střediska Skupiny ČEZ v Brně. Studenti nahlédnou pod pokličku první jaderné elektrárny v ČR, která se ne nadarmo pyšní titulem „Bezpečný podnik“. Studenti sami na vlastní kůži zjistí, jak vypadá běžný provoz elektrárny. Mimo to okusí i provoz za odstávky, která v Jaderné elektrárně Dukovany začne 6. září. 

Do celého programu Letní univerzity je zapojeno více jak padesát zaměstnanců Skupiny ČEZ. Ti mají za cíl studentům předat maximum informací a zkušeností, které by v budoucnu mohli zúročit. Vždyť některý z účastníků stáže může klidně za pár let být jejich kolegou.

Petra Lázničková

Strategický nábor Skupiny ČEZ