Z regionu

Průvod masek rozveselil Dalešice

05. 02. 2013

V sobotu 2. února se v Dalešicích konal masopust, který jako již tradičně ho uspořádali členové místního sboru dobrovolných hasičů.

Masopust je název pro období od Tří králů do Popeleční středy, které bývá zakončeno masopustním průvodem. Jedná se o dlouhou tradici, která sahá až do 13. století. Hojně se dodržuje i dnes a pozadu nezůstávají ani v Dalešicích na Třebíčsku.

Masopust začíná u místní hasičské zbrojnice, kde se každoročně sejde na tři desítky masek a nejinak tomu bylo i letos. Každý z účastníků si na koledu pečlivě připravuje svůj kostým a většina z nich si je vyrábí sama nebo půjčuje od místního divadelního spolku. „Každý z nich vždycky překvapí originální maskou,“ říká velitel dalešických hasičů Petr Čaněk. Koledníci chodí dům od domu a veselí obyvatele. „Odměnou je jim pak úsměv na tváři, drobný peníz a často i něco ostřejšího na zahřátí,“ dodává Petr Čaněk. K průvodu masek patří i hudební doprovod, o který se postarala kapela Dreams a tím koledníkům zpříjemnila cestu v mrazivém počasí. 

Vendula Pelikánová