Z elektrárny

Proměny třebíčské hvězdárny v JE Dukovany

12. 05. 2014

Od 7. května 2014 mají návštěvníci i zaměstnanci JE Dukovany možnost prohlédnout si na hlavní vrátnici výstavu „PROMĚNY TŘEBÍČSKÉ HVĚZDÁRNY“.  Výstavu zahájila vedoucí hvězdárny Jana Švihálková.

Na fotografiích je zachycen průřez historií hvězdárny, ale hlavně fotky posledních zhruba 5 let – práce dětí v astronomických kroužcích, fotografie z přednášek v domově důchodců, z návštěvy tělesně postižených na hvězdárně nebo nedávné rekonstrukce dolní pozorovatelny, na kterou přispěla v minulém roce Nadace ČEZ částkou 30 000 Kč z tzv. zaměstnaneckých grantů. „Zaměstnanec elektrárny doporučí projekt a zaměstnanci Skupiny ČEZ pak hlasují. Projekty, které získají nejvíce hlasů, jsou podpořeny částkou až 30 000 korun. V těchto dnech právě probíhá druhý ročník tohoto grantového řízení,“ uvedl Petr Spilka.

Dům dětí a mládeže v Třebíči převzal hvězdárnu od kulturního střediska. Před dvěma lety chodily do kroužku na hvězdárnu čtyři děti a dnes je tam plno každý den. Pravidelně se zde konají kroužky pro malé i větší děti. Často do hvězdárny zamíří i dospělí.

Výstavu připravil Dům dětí a mládeže Třebíč a zaměstnanec JE Dukovany Milan Koiš, který se o získání grantu zasloužil. Výstava bude v JE Dukovany přístupná do konce června. Vstup na výstavu je zdarma. Zájemci o další informace se mohou podívat na http://www.ddmtrebic.cz/hvezdarna.html nebo https://www.facebook.com/HvezdarnaTrebic.

O grantech Nadace ČEZ se více dozvíte na www.nadacecez.cz.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Fotogalerie