Z regionu

Prohlédněte si archeologické nálezy v Muzeu Mohelenska

02. 03. 2023

Je to takové minimuzeum. Ale stojí za to se do něj podívat. Muzeum Mohelenska se věnuje převážně archeologickým nálezům a také zdejším zaniklým řemeslům. Najdete ho v podkroví Galerie Stodola a přístupné je po telefonické domluvě kdykoliv.

Mohelno a jeho okolí je velmi bohaté na archeologické nálezy. Některé z nich můžete vidět i vy. Místní průvodci vás poutavě seznání s nálezy z doby římské a středověku, dozvíte se zajímavosti o Mohelenské hadcové stepi a také o jediném rondelu na Vysočině. Kruhová stavba z kamenů s dřevěnými palisádami pochází z doby kamenné. Podobných rondelů je v České republice několik desítek, nejznámější na Moravě je v Těšeticích. Sloužily zřejmě k sakrálním účelům. Z rondelu pochází vystavené fragmenty venuše. Ze sošky ženy, jako symbolu plodnosti, se dochovala hlava a její hýždě. Mezi exponáty uvidíte keramické nádoby, včetně nádob pohřebních z kultury popelnicových polí a rozměrné nádoby o průměru 90 cm z nedalekých Lhánic, které zřejmě sloužily jako takový malý sklad pro uložení surovin.
Znáte původ názvu Mohelna? Odkazuje k pravěkým pohřebním mohylám. Jednou z nich je mohyla z doby halštatské, na které dnes stojí boží muka svatého Antoníčka vystavěná na jejím vrcholu.