Z regionu

Profesor Tomáš Zima: Rád cestuji, miluji historii a ze Slovanské epopeje jsem nadšený

31. 01. 2022

Poslední lednový víkend navštívil Moravský Krumlov profesor, rektor Univerzity Karlovy, Tomáš Zima. Prošel si město, ochutnal místní pivo Krum a navštívil Slovanskou epopej.

Jak na vás zapůsobila Slovanská epopej?
Je to úchvatné dílo, kde je zobrazena historie Slovanů. Jsem velmi rád, že je Slovanská epopej vystavena v důstojném místě a že o ni mají návštěvníci zájem. Její osud je, řekl bych, pohnutý. Alfons Mucha ji vytvořil na zámku Zbiroh, pak byla v období nacismu ukryta, nacisté se snažili o vyhlazení Slovanů a toto dílo se jim nehodilo. Své klidné místo nenašla ani po druhé světové válce. Nyní je umístěna v krásných prostorách zámku a zájemci ji mohou přicházet obdivovat.

Už jste ji někde viděl? Nebo je to nyní poprvé?
Viděl jsem pouze některé obrazy, které byly vystavovány. Ale jako celek dvaceti obrazů jsem ji viděl poprvé.

V čem může být Alfons Mucha příkladem pro nás současníky?
Když ho nepřijali na Akademii výtvarných umění do Prahy, tak své snažení nevzdal a šel do Vídně, posléze studoval v zahraničí. Ukazuje nám tak, že by se člověk neměl vzdávat své vize po prvních neúspěších. Druhé poselství je to, že změny mohou přicházet skokově. V případě Muchy je to setkání s herečkou Sarah Bernardhtovou, díky ní se stal v Paříži velmi známým. Dále je to také otázka vztahu k vlasti, národu a slovanské historii, což je demonstrováno ve Slovanské epopeji.

Máte úžasné znalosti o Slovanské epopeji i o Muchovi…
Mám rád historii, baví mě. Navštívil jsem také jeho dům, tedy dům jeho potomků v Praze na Hradčanském náměstí, což je krásné spirituální místo s mnoha památkami na Alfonse Muchy.

Rád cestujete a na jižní Moravě nejste rozhodně poprvé. Jak se vám u nás líbí?
K jižní Moravě mám velmi přátelský vztah, mám tu své přátele. Rád jezdím do Bohutic, Vémyslic i Moravského Krumlova. Když to vezmu dál, tak Ivančice, Vlčnov a mohl bych dále pokračovat.

Vnímáte při svých návštěvách proměny Moravskokrumlovska?
Musím říct, že rád pozoruji, jak se město Moravský Krumlov za poslední roky vyvíjí. Zámek je toho příkladem, zvláště jeho rozsáhlá rekonstrukce. Podařilo se vám sem dostat zpět Slovanskou epopej. Všímám si, jak se staví nové rodinné domy a opravují. Je hezké, jak se obce i města rozvíjejí, doslova vzkvétají, jsou upravená a také se nezapomíná na péči o památky.

Co děláte ve volném čase?
Rád cestuji, navštěvuji památky – hrady, zámky i zříceniny. Když je v létě teplo, rád se vykoupu v rybníku.