28. 04. 2014

Finsko intenzivně chystá podklady nutné pro zahájení výstavby třetí jaderné elektrárny na svém území. Na začátku dubna došlo ke schválení materiálů, z nichž bude vyroben její reaktor.

Finsko je jedním z nemnoha evropských států, které ve výrobě elektrické energie sází především na jaderné elektrárny. V současnosti je v zemi tisíců jezer z jádra vyrobeno 61 % veškeré elektřiny. Kapacity šesti bloků, které jsou v severské zemi momentálně v provozu, však v dohledné době přestanou postačovat. Finsko se navíc zavázalo, že do roku 2050 sníží emise oxidů uhlíku o 80 %, což by mohlo způsobit uzavření některých uhelných elektráren.

I z těchto důvodů finská vláda v současné době chystá výstavbu už třetí jaderné elektrárny Hanhikivi, která začne v příštích letech vyrůstat asi sedmdesát kilometrů od Oulu. V úvodu dubna proběhla klíčová jednání mezi Střediskem jaderné a radiační bezpečnosti Finska a zástupci ruských společností, které budou za převážnou část výstavby nové elektrárny zodpovědné. Z těchto setkání vzešly další důležité dohody, týkající se její stavební realizace, jež by v ideálním případě mohla začít už v nejbližších letech.

Finsko s ruskými firmami na rozvoji své jaderné energetiky spolupracuje už bezmála padesát let a podle zástupců obou stran tato spolupráce je a vždy byla oboustranně přínosná.