(Ne)známé

Přijďte si vyzkoušet den v Domovince

14. 04. 2016

Netradiční dárkové poukazy mohou pomoci osamělým seniorům najít cestu zpět do života. Oblastní charita Třebíč nabízí „šeky“ opravňující držitele k prožití jednoho „testovacího“ dne v Domovince.

Ta nabízí klientům smysluplné využití všedních dnů, včetně stravy a velice pestrých aktivit. Šeky přitom mohou zakoupit a darovat členové rodin, blízcí příbuzní i třeba bývalí kolegové. Mohou tak nastartovat seniory k dalším aktivně prožitým dnům.    

 

 „Domovinka Třebíč je denní stacionář sídlící v bezbariérové budově obklopené zahradou na ulici Gen. Sochora v Třebíči a nabízí služby seniorům a osobám se zdravotním postižením, kteří nechtějí nebo nemohou být doma sami,“ vysvětluje koordinátorka Ludmila Hrubanová: „Otevřeno je od pondělí do pátku a každý uživatel si sám určuje, ve kterých dnech a v jakém rozsahu službu Domovinky využije. Denní kapacita zařízení je 15 osob.“

 

Klienti Domovinky si váží jak rozličných aktivit, tak možnosti komunikovat s věkově blízkým kolektivem. Často se stává, že se potkají i přátelé, kteří se roky neviděli. O péči a zábavu se starají stálí pracovníci společně s praktikanty a dobrovolníky. „Ráno začíná úsměvem a přivítáním, ale pak určitě nezahálíme. Přiměřeným tempem jsou uživatelé vtaženi do programu, který je motivuje k chuti do života, k předávání zkušeností i k učení se novým věcem, cvičení či trénování,“ přibližuje program Ludmila Hrubanová.

Činností je připraveno nepřeberně. Pletení košíků z pedigu, vyplétání tulipánů, práce se dřevem i textilem nebo pečení a vaření pro radost. Denně se procvičuje paměť, aby si uživatelé co nejdéle zachovali duševní svěžest. Při tom mohou využít moderní techniku – tablety, internet, skype, ale dobře poslouží i klasické prohlížení fotografií se sdělováním vzpomínek a dojmů, čtení knih, časopisů, novin, doplňování přísloví, luštění křížovek.

„Držitel šeku si může jednodenní zkušební pobyt naplánovat i na den, který je zcela mimořádný, na programu totiž bývají i přednášky o dalekých cestách nebo výjimečných osobnostech, poslechy živé hudby, výlety i tance,“ přibližuje detaily koordinátorka Hrubanová. 

Cena dárkového šeku pro seniory je v podstatě v ceně oběda, stojí 62 Kč. Zájemce si jej může zakoupit u vedení Domovinky a následně darovat jako milou pozornost nebo třeba jako dárek k narozeninám. 

„Bude-li se jim u nás líbit, mohou se k nám přihlásit a stát se také uživateli Domovinky, třeba na jeden, dva nebo i všech pět dní v týdnu,“ uzavírá netradiční nabídku Ludmila Hrubanová: „Nikdo nemusí sedět doma smutný a sám.“

 

Kontakt:

Ing. Ludmila Hrubanová,

koordinátorka Domovinky

Gen. Sochora 705/1, Třebíč

736 529 304, 568 851 146, 604 583 529

domovinka@trebic.charita.cz

Provozní doba: PO-PÁ 7-16 hod.