Z regionu

Příběh o pomoci a radosti

07. 12. 2012

Martin Němec z Dukovan se narodil v roce 2003 krátce po Štědrém dnu jako kilové miminko. Po narození měl zdravotní komplikace, které mu zapříčinily ochrnutý trup. Před třemi roky podstoupil operaci, která mu velmi pomohla

Trup má však stále ještě ochablý, a tak potřebuje speciální židli, která ho udrží ve zpřímené poloze. „Martínek má zdravotní tříkolku, na které se venku samostatně pohybuje, v místnosti lozí po čtyřech. Když jedeme někam, kam se tříkolka nehodí, tak jezdí na vozíčku,“ říká jeho maminka Pavla. Martin chodí do školy v Dukovanech.  A protože potřeboval speciální židli, která by mu pomáhala při sezení ve škole, třebíčské sdružení FOR JANE předalo Němcovým na zářijovém charitativním koncertě šek na nákup této speciální pomůcky. Martin dostal také speciální kolo, tříkolku, určenou pro tělesně postižené, protože ze svého původního kola už vyrostl. „Martínek je s tříkolkou velice spokojený a má na ní najeto přes sto kilometrů. Začíná na ní už celkem rychle jezdit, takže z mé poklidné procházky vedle něj se stává indiánský běh,“ říká s úsměvem maminka Pavla Němcová.

FOR JANE bylo založeno za účelem pomáhat potřebným lidem.  Jeden ze zakladatelů sdružení, Tomáš Vostál, si prošel životní zkušeností  s  rozsáhlým úrazem. Po částečném  uzdravení  a přehodnocení  životních hodnot došel k závěru, že dokud může, tak bude pomáhat ostatním lidem, ke kterým osud nebyl tak shovívavý. Jedním z velkých podporovatelů FOR JANE je také Nadace ČEZ.