Z elektrárny

Prezident HK ČR Vladimír Dlouhý o Dukovanech

08. 10. 2014

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý se dnes osobně seznámil s Jadernou elektrárnou Dukovany a jejími provozními výsledky, které elektrárnu dlouhodobě řadí mez nejlépe provozované jaderné elektrárny na světě.

Z pohledu Hospodářské komory je udržení jaderné energetiky a výstavba dalšího bloku pro rozvoj průmyslu České republiky důležitý.
Hlavní tématem setkání, kterého se účastnili také zástupci Okresní hospodářské komory, Občanské bezpečnostní komise při EDU a předseda Energetického Třebíčska, byl další provoz jaderné elektrárny i příprava výstavby nového pátého bloku.
„Udržení jaderné energetiky a výstavba nových jaderných bloků nás zajímá, protože je to oblast, která má přímou návaznost na české podnikatele a české podnikatelské klima.," řekl Vladimír Dlouhý.
Hodnocení Jaderné elektrárny Dukovany je v porovnání s ostatními elektrárnami na světě dlouhodobě velmi dobré. Stejné bloky jako jsou v Dukovanech jsou v provozu, na Slovensku, Maďarsku, na Ukrajině a v Rusku. Produkce vyrobené elektrické energie dosáhla v uplynulém roce 15,69 TWh, což bylo nejvíce v České republice. Všechny tyto dlouhodobě dobré provozní výsledky logicky vyúsťují ve snahu o prodloužení provozu bloků 1-4 za rok 2035.