Rozhovor

Představujeme: Vítězslav Jonáš, zástupce jaderné veřejnosti

08. 06. 2013

Zástupcem jaderné veřejnosti byl zvolen Vítězslav Jonáš, bývalý starosta Dukovan a senátor za Třebíčsko.

Vítězslav Jonáš bude s mandátem občanů jaderného regionu Dukovany a Bystřicko vystupovat v České republice i na půdě Evropské unie při jednáních, které se týkají občanů a regionů v jaderných lokalitách České republiky.  Zastupování a podpora je řešena v současné době také s regionem Temelínska.  

 

Co bylo důvodem vzniku funkce zástupce jaderné veřejnosti?

Impulsem pro zřízení aktivity Jaderné regiony ČR byly události po Fukušimě, a také bouřlivá projednávání o budoucnosti jádra na půdě Evropské unie. Česká veřejnost byla zastupována různými protijadernými aktivisty na místo legitimních zástupců veřejnosti. Ekoregion 5, Energoregion2020, region Bystřicko, Energetické Třebíčsko a Jaderná elektrárna Dukovany se dohodli na společném zastupování.  Zázemí pro tuto činnost poskytlo sdružení Energetické Třebíčsko, jehož snahou je rozvoj energetického odvětví a podnikatelského prostředí v regionu. 

Na čem právě pracujete?

Podali jsme žádost do programu Omega při Technologické agentuře Česká republika na společensko-vědní studii dopadu případného odstavení jaderné elektrárny na region.  Pokud na tento účel dostaneme dotaci, která by mohla činit až tři miliony korun, tak bychom mohli mít studii, která obsáhne veškeré naše požadavky. V případě, že dotaci nedostaneme, budeme si muset sami zadat studii. Společně s oběma kraji připravujeme zadání pro výběrové řízení.

K čemu je tato studie potřeba?

Výsledkem studie budou jasné argumenty, jak provoz jaderné elektrárny ovlivňuje široký region v  socioekonomických souvislostech, například zaměstnanost, podnikatelské aktivity, životní úroveň. Potřebujeme mít konkrétní argumenty, čísla a fakta, se kterými budeme moci pracovat.  Ideou projektu je vytvořit tři scénáře vývoje elektrárny zaměřené na dopady v sociálním a ekonomické prostředí širšího regionu: a to zázemí elektrárny zohledňující odstavení elektrárny, zachování stávajícího výkonu a případné dostavení pátého bloku. Hlavním úkolem studie je posoudit dopady na počet a strukturu pracovních příležitostí v regionu, dopady na firmy napojené na fungování elektrárny a dopady na obce, kraj a jejich fungování.

Jak se do studie může zapojit veřejnost?

V průběhu zpracování studie budou probíhat konzultace za účasti zástupců veřejnosti, kteří budou jedním ze zdrojů informací a podnětů pro studii a také zpětné vazby občanů.

Můžete být konkrétnější?

Obce budou chtít znát dopady na ceny nemovitostí, starosty bude zajímat daňové zvýhodnění a finanční podpora regionu. Občané se budou zajímat o případný dopad na školství, například na strukturu učňovských oborů, a na zaměstnanost.

V dubnu jste byl na první zahraniční cestě v této nové funkci.  Kam jste zamířil a co bylo náplní?

Byl jsem pozván do  Moskvy na mezinárodní konferenci s názvem Dialog. Organizátory byli ruští jaderní veteráni. Už z názvu vyplývá, že se jednalo o výměnu zkušeností v oblasti podpory jaderné energetiky a soužití jaderných provozů a veřejnosti.

Co váš čeká v nejbližších měsících?

Kromě toho, že písemně komunikuji s představiteli Evropské komise na téma výsledků a dopadů stress-testů, plánuji  jednání v Bruselu se Stálým zastoupením České republiky, se zástupci Evropské komise pro energetiku a europoslanci. Zatímco v České republice je jaderná energetika méně zranitelná, v Evropě to neplatí. Na evropské úrovni sílí od některých států a institucí kritika jaderné energetiky a také České republiky. Proto je důležité, aby silný hlas jaderných regionů a jaderné veřejnosti byl v Bruselu slyšet.