Z regionu

Předsilvestrovské setkání ve Svatochni

31. 12. 2012

V neděli 30. prosince se dvě stě padesát účastníků zapojilo do prvního ročníku setkání v lese Svatochni u starobylého památného dubu.

Starý dub se nachází skoro ve středu pomyslného kruhu vesnic Račice, Zárubice, Myslibořice, Odunec a Krhov. Na 14. hodinu odpoledne se lidé z okolí sešli právě u památného dubu. „Jsou tady místní z okolních vesnic, ale i z Hrotovic, Jaroměřic, Rouchovan a dalších obcí. Z takto hojné účasti máme velkou radost, mile nás to překvapilo,“ přiznal jeden z hlavních organizátorů, starosta Račice, Jiří Rosický a dodává, že zaznamenal pozitivní ohlasy a zájem o pokračování tohoto setkávání i příští rok.

U dubu hořely ohně, malí i velcí si opékali špekáčky, ti starší si připíjeli na konce roku a na úspěch v novém roce, kolem pobíhali psi a všichni byli spokojeni. Dokonce padl nápad zazpívat si společně písničku. Dlouho se hledalo kterou. Zvítězila česká hymna, kterou si od srdce zazpívali všichni. Pro tuto příležitost byly vyrobeny malé dřevěné známky s datem 30. prosince 2012 a nápisem Svatocheň.

Do Svatochně se letos poprvé také přesunul Zárubický kotlík. „Jsou to asi čtyři roky, kdy jsme se domluvili, že by bylo hezké se jako vesnice na Nový rok sejít a popřát si. Při té příležitosti jsme na dvoře u kulturního domu připravili kotlík, do kterého jsme namíchali různá vína. Letos jsme kotlík přesunuli sem k dubu,“ popisuje místostarosta Zárubic Jaroslav Burian. Pro děti byly připraveny sladkosti, dospělí si mohli koupit račickou medovinu a na památku si lidé do svých domovů odnesli památeční dřevěnou známku z této akce.