Z elektrárny

Prázdninová akce v Informačním centru elektrárny: Štěpení silou myšlení

03. 07. 2013

Prázdninový provoz Informačního centra Jaderné elektrárny Dukovany nabízí všem návštěvníků možnost vyzkoušet schopnost vlastní myšlenkové koncentrace (těch malých šedých buněk) na speciálním zařízení.

Informační centrum Jaderné elektrárny Dukovany a nedaleké Informační centrum vodní elektrárny Dalešice jsou i o letních prázdninách otevřeny všem jejím návštěvníkům. Kromě prodloužení každodenní otvírací doby IC v Dukovanech, které je až do 17 hod., čeká na návštěvníky ještě jedno překvapení v podobě moderního přístroje na trénink mozku, tzv. Mindballu.

„Tato zařízení jsou v České republice pouze dvě a jsou využívána i pro tréninky speciálních profesí a členů bezpečnostních složek,“ řekla Eva Fruhwirtová, která se zabývá tréninkem mozku a koncentrace.

Mindball pracuje na principu elektroencefalografu, známého pod zkratkou EEG, což je metoda, která je běžně používána lékaři při sledování činnosti mozku. Mindball je zábavná forma tréninku koncentrace. Hráči mají na hlavě čelenky snímající mozkovou aktivitu, která je následně přenášena do pohybu kuličky. Cílem je pouze silou koncentrace přetlačit kuličku do cíle. Koncentrace hráčů je současně zobrazována na grafu monitoru. V našem provedení kulička symbolizuje neutron, který při svém pohybu vyvolá štěpení atomu.

Dalším prázdninovým rozšířením služeb je možnost dopoledních exkurzí vodní elektrárny Dalešice pro osoby mladší 12 let, kteří z bezpečnostních důvodů nemohou vstupovat do provozu elektrárny. Pro skupiny návštěvníků nebo jejich členy, kteří jsou mladší 12 let je připravena speciální trasa s možností návštěvy informačního centra a s nahlédnutím do strojovny elektrárny. Rozšířená nabídka umožňuje vyhovět všem návštěvníkům.

Díky možnosti plavby na výletní lodi Horácko, která má své přístaviště v těsné blízkosti hráze vodní elektrárny Dalešice, a nabídkám informačních center Dukovany a Dalešice skýtá návštěva tohoto regionu široké možnosti pro celodenní trávení volného času.