(Ne)známé

Pracovníci s mládeži proniká do tajů deskovek a únikovek

26. 08. 2022

V druhé polovině června se ve Středisku volného času v Ivančicích uskutečnil školicí kurz pro pracovníky s mládeží, který byl součástí projektu vzdělávací mobility Upgrade deskovky a escape room v neformálním vzdělávání.

Tento kurz navázal na projekt konaný na Slovensku na jaře 2018. Nepříznivá situace způsobená pandemií bohužel způsobila, že byl termín dalšího konání několikrát odložen. Záměrem projektu bylo zvýšit kvalitu neformálního vzdělávání prostřednictvím deskových a únikových her. Cílem bylo přinést nový pohled, nástroje, metody a zatraktivnění neformálního vzdělávání pro mladé lidi, neboť deskové a únikové hry jsou moderní a v současnosti u mládeže velice oblíbené.
A tak se v Ivančicích sešli nadšenci do deskových her, a to nejen z České republiky, ale také ze Slovenska a z Ukrajiny. Během týdenního pobytu se účastníci seznámili s téměř stovkou deskových her, z nichž většinu si i zahráli. Rovněž si vyzkoušeli různé typy únikových her (karetní, v místnosti, venkovní aj.). Nešlo však jen o to hry poznat a zahrát si je, ale také je umět vhodným způsobem využít při realizaci různých příměstských a pobytových táborů. Účastníci měli rovněž za úkol vytvořit pomocí deskových her nějaké vlastní zajímavé aktivity pro děti, což se všem podařilo. Setkání ukázalo, že u deskových a únikových her vůbec nezáleží na věku či státní příslušnosti, stačí jen mít chuť si hrát. Zjistili jsme totiž, že neplatí jen, kdo si hraje, nezlobí, ale také kdo si hraje, nestárne.