Z regionu

Povodně ovlivňují i provoz přečerpávací elektrárny Dalešice

04. 06. 2013

V dnešních dnech je možné z koruny hráze Dalešické přehradě vidět málokdy vídaný jev, kdy se voda z horní Dalešické přehrady přepouští do spodní Mohelenské přehrady obtokovou štolou v objemu kolem 30m3/s.

Tohle číslo je pěti až šestinásobek dlouhodobého průtoku řekou Jihlavou u Mohelna. Z nádrže Mohelno se stejné množství vody převádí rozstřiky do koryta řeky pod hrází, tak aby Mohelská nádrž zůstávala na minimální hladině.

Proč tomu tak je?

Přečerpávací elektrárna Dalešice společně s přečerpávací elektrárnou Dlouhé Stráně v Jeseníkách a elektrárnami na Vltavské kaskádě poskytuje společnosti Česká přenosová soustava(ČEPS), která provozuje elektrizační soustavu České republiky, podpůrnou službu rychlé dodávky  výkonu v případě nouze. Ten může chybět buď v případě výpadku některé velké elektrárny, ale problémy mohou nastat i tehdy, dojde-li např. k výpadku  linek velmi vysokého napětí a následně k ostrovnímu provozu nebo black-outu.

Vzhledem k tomu, že Dlouhé Stráně jsou v současnosti odstaveya pro provedení pravidelné údržby a elektrárny na Vltavské kaskádě jedou naplno, je jediným poskytovatelem

této podpůrné služby PVE Dalešice a její čtyři soustrojí o výkonu 4 x 120MW. Soustrojí tedy musí být v klidu a v pohotovosti, aby v případě potřeby byly schopny dodat požadovaný výkon, a voda, která přitéká do přehrady  Dalešice  a následně se vypouští pod přehradou Mohelno do řeky Jihlavy, se musí přepouštět tímto způsobem.

Přítok do VD Dalešice je na hodnotě kolem 35m3/s, což je I. stupeň povodňové aktivity a nepředpokládá se další nárůst.