Z elektrárny

Poprvé v letošním roce, ale jistě ne naposledy - charitativní snídaně pro energetiky v JE Dukovany

03. 02. 2019

Teplá káva a koláčky zahřály poslední mrazivé lednové ráno dukovanské pracovníky, ale také novináře na novoročním setkání s vedením elektrárny. Tradiční poslední čtvrtek v měsíci patří ráno v dukovanské elektrárně dobročinným snídaním. Za uplynulé dva roky už za ně energetici utratili více než dvěstětřicettisíc korun.

Jako první v letošním roce přijela kavárna Pohodička z Náměště. Pan Josef Novotný se pokaždé do elektrárny těší, přestože musí brzy ráno vstávat. „Vstával jsem už ve čtyři ráno a kartičku pro vstup do elektrárny jsem si nezapomněl,“ hlásí už při vstupu do elektrárny.

Brzké ranní vstávání a dlouhou přípravu pro napečení všech potřebných produktů potvrzuje vedoucí kavárny Pohodička Marek Klement: „Přikoupili jsme druhou pečicí troubu, tak jdou přípravy rychleji, přesto je potřeba vyčlenit potřebný čas i personál na podobné akce mimo naši provozovnu v Náměšti. Práce nás ale nás baví a v elektrárně je o nás zájem, tak není co řešit,“ dodává Marek Klement.

Tentokrát ale došlo i na nabídku snídaní veřejnosti a to konkrétně novinářům při setkání s vedením JE Dukovany v infocentru. Schůzka k důležitým tématům v novém roce a oblasti jaderné energetiky tak byla zpříjemněna servírovanou dobrou kávou při neformální diskusi.Tržby z prodeje snídaňových produktů se pohybují v rozmezí 12 – 20 tisíc korun. Menší komplikací pro terapeutické mobilní kavárny je omezení a kontrola všech osob a vnášených předmětů do areálu elektrárny Dukovany. Od ledna 2017 se v elektrárně každý poslední čtvrtek v měsíci pravidelně střídají dvě terapeutické kavárny, které jsou schopny pokrýt poptávku firemních zákazníků a to kavárna Vrátka z Třebíče a terapeutická kavárna Pohodička z Náměště nad Oslavou. 

JE Dukovany dlouhodobě spolupracuje s neziskovými organizacemi ve svém okolí, podporuje je finančně, tak také prostřednictvím svých zaměstnanců. I na letošní rok jsou naplánované charitativní sbírkové akce, například velikonoční trhy, při kterých organizace nabízí své výrobky. Neméně významná je přímá pomoc při tzv. dobrovolnických dnech, které ČEZ pro své zaměstnance organizuje. Dalším prvkem pomoci se staly tzv. „charitativní snídaně“, při kterých si zaměstnanci elektrárny Dukovany mohou jedenkrát v měsíci v ranních hodinách zakoupit lahůdky a teplé nápoje od chráněných pracovišť z regionu.

Domov bez zámku Náměšť n. Osl. je příspěvkovou organizací Kraje Vysočina, poskytuje služby pro osoby s mentálním postižením: chráněné bydlení, odlehčovací službu domov pro osoby se zdravotním postižením, denní stacionář a sociálně terapeutickou dílnu – kavárnu Pohodička http://www.domovbezzamku.cz/kavarna-pohodicka/. Kavárna umožňuje zapojit do pracovního procesu lidi s mentálním postižením, kteří si v běžném provozu trénují obsluhu, přípravu nápojů a drobného jídla, ale také komunikaci se zákazníky. Pohodička má také svou pojízdnou variantu, která vyjíždí se svým stánkem na různé akce. Jednou z nich se právě pro dnešní ráno stala charitativní snídaně v elektrárně Dukovany.

Fotogalerie