Energetika

Pohled do Brazílie: Jaderná elektrárna Angra

11. 12. 2018

Na začátku května letošního roku jsem měl možnost zúčastnit se SALTO (Safety Aspects of Long term Operation) Peer Review mise na nejstarším brazilském jaderném bloku Angra 1.

Tyto mise jsou organizovány pod hlavičkou mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Jejich účelem je posoudit připravenost jaderné elektrárny na dlouhodobý provoz a jsou přizvány provozovateli před vyčerpáním projektové životnosti dané elektrárny (ta se standardně pohybuje mezi 30 a 40 lety) za účelem prodloužení provozu o dalších 10 nebo 20 let, dle typu JE. Náš tým byl opravdu mezinárodní a skládal se z vedoucího a zástupce týmu z MAAE a dále z 6 expertů pro hodnocené oblasti a také 4 pozorovatelů. Byli zde zástupci z Finska, Japonska, USA, Argentiny, Číny, Francie, Jižní Afriky a České republiky.
Já osobně jsem byl přizván jako expert v oblasti A, kde se hodnotí organizace a řízení, licenční dokumentace, periodické hodnocení bezpečnosti a řízení konfigurace a změn. Do této oblasti mně byl jako pozorovatel přidělen zástupce z USA, který zastává pozici ředitele pro obnovu licencí na americkém státním dozoru (NRC), což pro mě bylo velkou výzvou vzhledem k faktu, že USA představují leadra v oblasti prodlužování provozu JE  . 
■  Mise začala 1. května odletem z Prahy do Rio de Janeira, ze kterého jsme již společně přejeli autobusem z letiště do Angra dos Reis, které je vzdálené cca 160 km jihozápadně od letiště.
Brazílie je v porovnání s evropskými státy opravdu obrovská země (5. největší na světě co do rozlohy, tak počtu obyvatel) a zajímavostí je také to, že úředním jazykem je portugalština a ne španělština, kterou se mluví ve většině jihoamerických států. To je dáno historicky, kdy byla Brazílie největší kolonií Portugalska. Na území Brazílie se rozkládá největší tropický deštný les na světě – Amazonský prales, nazývaný plíce Země. Měsíc květen je v Brazílii obdobím, kdy končí podzim a začíná zima, ale i v tomto období zde byly snesitelné teploty mezi 25 až 30 °C. V letním období, kdy jsou v této části země teploty kolem 40 °C současně s vysokou vlhkostí vzduchu, je zde pobyt velice náročný, a proto není divu, že jsou v téměř každé budově instalované klimatizace, které běží prakticky celý rok.
■  Elektrárna Angra leží na břehu Atlantského oceánu, přímo v těsné blízkosti úchvatné džungle, je vlastněná společností Eletrobras Eletronuclear a skládá se ze dvou provozovaných bloků typu PWR. Angra 1, která byla předmětem naší mise má 640 MWe a byla projektována americkou společností Westinghouse, je v provozu od roku 1985. Angra 2 je novější blok s výkonem 1350 MWe, projektovaný společností Areva-Siemens-KWU a je v provozu od roku 2001. Třetí blok obdobného designu jako druhý je již dlouhou dobu ve výstavbě a z informací od brazilských partnerů jsme se dozvěděli, že vzhledem k ekonomické situaci a obrovským korupčním skandálům, které zasahují celou zemi, je termín dostavby stále v nedohlednu. Eletrobras Eletronuclear pokrývá cca 32 % spotřeby elektřiny ve státě Rio de Janeiro a jeho výroba představuje cca 2,6  % celkové produkce elektřiny v Brazílii.
■  Celkem mise trvala 10 dnů, což je velice náročné období jak pro hodnotitele, tak partnery z elektrárny. Nutno poznamenat, že komunikace a spolupráce s brazilskými kolegy byla velice otevřená a věcná a bylo zřejmé, že si dobře uvědomují, že obdržené nálezy a jejich následné řešení, jim v budoucnu pomohou lépe se připravit na bezpečný dlouhodobý provoz bloků.
Celkem bylo uděleno 22 nálezů (11 návrhů a 10 doporučení). V mé oblasti to bylo 5 nálezů a musím říci, že spolupráce s americkým pozorovatelem
byla skvělá a bylo pro mě ctí, když se mnou loučil slovy „very good job“.
■  Na závěr musím poznamenat, že Brazilci jsou velice otevření a pohostinní lidé, kteří si mimo pracovní dobu umějí život opravdu užít a při různých příležitostech potom samba zní dlouho do noci. Současně je tato země také zemí obrovských sociálních rozdílů, kdy na jedné straně jsou lidé, co mají práci a peníze, ti žijí v uzavřených oblastech s ozbrojenou ostrahou, a na druhé straně za vysokými zdmi žijí lidé v nuzných podmínkách natěsnaných chatrčí, tzv. favelách. Z tohoto pohledu jsem se opět přesvědčil, že v Evropě žijeme ve šťastné části světa a měli bychom si toho opravdu vážit.
Pavel Hala

Fotogalerie