Z regionu

Podpora energetiků bude pokračovat

22. 01. 2013

Třicet maturantů energetiků letos bude končit na střední průmyslové škole v Třebíči. Podle jejich třídní jsou to moc šikovní kluci a bude se jí po nich stýskat.

jsme ostatním tak trochu prošlapali cestu. Tato třída je v oboru energetika první, takže vše jsme zkoušeli na sobě. Každá věc s nimi byla premiérová, ale o to víc byla také zajímavější. Musím říct, že jsem za celou tu dobu nemusela řešit žádné výchovné problémy,“ vypráví třídní učitelka Jana Mozorová.

Zájem o obor je stále velký

Obor energetika je spojen s projektem Vzdělávání energetiků na Vysočině. Ze sto šedesáti uchazečů se vybíralo třicet. Letos budou tito vybraní studenti maturovat. Zájem o tento obor je stále vysoký. „Kapacita třídy je třicet studentů, počty studentů, kteří mají zájem tento obor studovat je daleko větší, než můžeme nabrat,“ potvrzuje Jana Mozorová. Průběh studia je podobný jako u ostatních oborů, ale na rozdíl od jiných tříd je zde kladen velký důraz na odborné stáže a exkurze. V rámci projektu Vzdělávání energetiků na Vysočině mají tito studenti možnost navštívit různá energetická zařízení po celé republice. V současné době má obor energetika ve čtyřech třídách třicet studentů. Letos budou také přijímací zkoušky, které jsou podmíněny dobrým prospěchem na základní škole a zvládnutím odborných a studijních předpokladů. Většina studentů je z Třebíče a okolí, ale někteří jsou i z jiných koutů Vysočiny i republiky.

Projekt Vzdělávání energetiků na Vysočině letos končí, studijní obor ne

Vzdělávání energetiků na Vysočině je čtyřletý obor, který právě letos končí. Neznamená to však, že by končil obor energetika. „Projekt byl nastaven tak, aby nastartoval tento obor a zájem studentů. Před čtyřmi lety se silnoproudá elektrotechnika se téměř nestudovala, nebyl zájem,“ vzpomíná Jana Mozorová a dodává, že na pokračování projektu jsou domluveni i dále s ČEZem i s krajem Vysočina. Pokračovat se tak bude v podpoře odborného vzdělávání a podpoře stáží a exkurzí.