Rozhovor

Pochod byl hodně náročný, říká velitel pěší roty Karel Hanák

03. 03. 2013

Karel Hanák je velitelem pěší roty aktivní zálohy plukovníka Jana Kubiše. Se svým týmem připravoval letošní pamětní pochod Charkov-Sokolovo aneb z Jihlavy do Dolních Vilémovic.

Jak hodnotíte letošní pochod?

Letošní ročník jsme udělali mimořádně náročný, což se projevilo na úmrtnosti družstev. Z jednatřiceti družstev, která startovala, dorazilo devatenáct. Co se týče účastníků, tak převažovali civilisté, ozbrojených složek bylo kolem šesti.

Jaký byl letos nejlepší čas?

Bylo to osm hodin. Tento výkon udělalo družstvo aktivních záloh z Plzně s názvem Pětatřicátníci. Druzí byli z vojenského útvaru Čáslav, takže profesionální vojáci, a na třetím místě se umístili studenti z Vojenské střední a vyšší školy v Moravské Třebové.

Vy jste se pochodu zúčastnil?

Neúčastnil jsem se, ale se svým týmem jsem připravoval celou trasu, takže jsme to celé procházeli.

Na stanovištích se museli plnit úkoly. Co jste připravili za úkoly?

Na prvním stanovišti byla zdravověda. Byla tam připravena nosítka s osmdesáti kily písku. Dvojice z družstva musela uběhnout s touto zátěži vytyčený okruh a třetí odpovídat na teoretické otázky z oblasti zdravovědy. Na dalším stanovišti byly teoretické otázky týkající se tématu Jana Kubiše a naší roty.

Můžete vypíchnou některé další akce, které pořádáte během roku?

Pamětní pochod Charkov – Sokolovo je jednoznačně největší akcí. Potom je to akce Přežití. To děláme v zimě. A pak jsou to pietní akce k uctění památky válečných hrdinů.

Připravujete další ročník pochodu?

Určitě bude. Lidem se to líbí, máme pozitivní zpětnou vazbu.

Kolik je u nás aktivních záloh?

Je to vázáno na kraje. My jsme pěší rota působící v kraji Vysočina. Ještě tady je tanková a průzkumníci.

Kdyby měl někdo zájem přidat se do aktivních záloh, co proto musí udělat?

Hlavně první kroky musí vést na krajské velitelství v Jihlavě do náborového střediska. Pokud má za sebou vojenskou službu, tak stačí absolvovat kompletní lékařskou prohlídku včetně psychotestů ve vojenské nemocnici, pokud člověk neabsolvoval vojenský výcvik, tak musí projít šestitýdenním výcvikem ve vojenské akademii Vyškov.

Můžete prozradit kolik je aktivních záloh ve vaší rotě?

Náš tabulkový stav je sto padesát lidí. V současné době jich máme osmdesát. Naplněnost tedy není, ale přibývá nám teď hodně nováčků. Máme také hodně nových absolventů z vojenské akademie.

A co ženy?

Teď dokončila základní přípravu druhá žena.

 

Na fotogragii s Jitkou Boučkovou, starostkou Dolních Vilémovic a účastnicí pochodu.