Z regionu

Petrovice aneb z kuchyně paní starostky

09. 06. 2013

Vinařská obec Petrovice se nachází pět kilometrů jihozápadně od Moravského Krumlova. První zmínka o obci je datována k roku 1253.

Četné archeologické nálezy dokládají, že okolí Petrovic bylo obydleno již v pravěku. Unikátem v tomto oboru je hromadný skříňkový hrob ze starší doby bronzové objevený, u Petrovic v roce 1927. Ve 13. - 15. století se do vývoje obce značně zapsalo vinařství. Tolik v krátkosti z historie obce. Petrovice, které mají v současné době  360 obyvatel, sednes představují jako poslední obec v okolí jaderné elektrárny, v jejímž čele je žena. Současnou tvář obce a plány do budoucna představila v rozhovoru starostka obce - paní Irena Závišková.

Dominantou obce je kostel Povýšení svatého Kříže, postavený v letech 1846 – 1849. Jako první na Moravě byl pokryt plechovou střechou. Ve věži vysoké cca 35 m je zazděna dělostřelecká nábojnice, která připomíná poslední den války, kdy byl kostel zasažen a poškozen. V obci jsou dvě státem chráněné kulturní památky -  venkovská usedlost s doškovou střechou a boží muka. V roce 2004 byl v katastru obce objeven kamenný smírčí kříž z 18. století, který si můžete prohlédnout ve zděném přístřešku v parku za kostelem. Zde se nachází i pomník obětem první a druhé světové války.

A co v obci připravují?  Obec má požádáno o dotaci na kanalizaci a čističku odpadních vod. Letos je v plánu vybudování dětského hřiště, plynofikace sportovních šaten, výměna oken v budově MŠ a elektroinstalace v doškové chalupě. Dokončena byla výsadba ovocných stromků v  obecním sadu. Obec zřizuje mateřskou školu, kterou navštěvují i děti ze sousedních obcí. V obci se nachází také knihovna, obecní sklep, kulturní dům s pohostinstvím. Hojně je využíváno fotbalové hřiště, štěrkové hřiště na tenis či nohejbal, v zimě se pak v mrazivém počasí mění na kluziště. Kostel a hřbitov slouží i pro vesnice Dobelice a Lesonice. V roce 2011 koupila obec od původních majitelů doškovou chalupu, ve které plánují otevřít lidové muzeum s exponáty z dřívějších dob s ukázkou výroby došků a vinařským sklípkem. V Petrovicích je prodejna spotřebního zboží a spousta živnostníků zastupujících nejrůznější obory. Společenské dění v obci je významnou součástí života občanů. K  lidovým tradicím patří samozřejmě Smrtolka, hrkání a hody. Akcí však přibývá a pravidelnou je už Tříkrálová sbírka, hasičský ples, masopustní průvod a zábava, dětský maškarní karneval, vepřové hody, tvořivé dílny v knihovně, divadelní představení ochotníků, večer při dechovce, slet čarodějnic, Petrovický košt, dětské odpoledne, letní noc, fotbalový a nohejbalový turnaj Mucha Cup, Simpsnův zrychlený přesun pro děti a mládež, vinobraní, lampionový průvod, rozsvícení vánočního stromu, Mikuláš, Silvestrovská zábava a další. V průběhu roku pořádá mateřská škola vystoupení pro rodiče a ke konci školního roku pasování prvňáčků. Děti z MŠ nebo ZŠ Lesonice také vypomáhají s kulturním programem při vítání občánků. V obci se konají fotbalové zápasy, místní i přespolní ženy cvičí  tae-bo, zumbu a kondiční cvičení, v zimě pak probíhá výuka country tanců. „Velmi si vážím všech místních spolků, významnou měrou obohacují život v obci - Sbor dobrovolných hasičů, Tělovýchovná jednota, Český svaz zahrádkářů, dechová hudba Petrovanka, Simpsnův Pivní Klub a Myslivecké sdružení,“ v závěru poznamenala paní starostka. 

A co dělá paní starostka ve volném čase a co ráda vaří?

„Volného času moc nemám, ale vedle rodiny je mým koníčkem četba, zahrádka, jízda na kole a občas s dětmi jezdíme na výlety. Mám ráda hory, takže dovolenou raději trávím lyžováním.

Oblíbených receptů mám několik, vařím i peču ráda. Přemýšlela jsem, jaký bych čtenářům poskytla, ale vzhledem k tomu, že během pracovního týdne na vaření moc času nemám, jsem vděčná za jakékoliv jídlo, nenáročné na přípravu. Z těch „rychlovek“ jsme si oblíbili tvarohové noky.“

TVAROHOVÉ NOKY

3 tvarohy ve vaničce, 375 g hrubé mouky, 3 vejce, špetka soli, máslo, opražená strouhanka oslazená mletým cukrem, kompotované (nebo čerstvé) ovoce.

Tvaroh, mouku, vejce a sůl smícháme. Z těsta lžícemi vykrajujeme noky a vaříme v mírně osolené vodě. Po chvíli noky vyplavou, vyjmeme je a proložíme plátky másla. Podáváme posypané strouhankou, polité rozehřátým máslem a jako přílohu můžeme dát podle chuti ovocný kompot nebo čerstvé jahody.

Alena Hostašová

Fotogalerie