Rozhovor

Petr Podstránský je nový pracovník Charity. Bude pomáhat ekonomickému rozvoji

22. 04. 2013

Petr Podstránský nastoupil v únoru do třebíčské Charity na pozici pracovníka pro rozvoj ekonomických činností. Náplní je ho práce je vytvořit a uvést do chodu projekty, které by dokázaly vytvářením zisku přivést peníze potřebné na sociální služby.

Když se řekne Charita, co si představíte?

Pod pojmem charita si představuji zejména dobrovolnou vzájemnou pomoc mezi lidmi.

Solidarita mezi lidmi je často skloňované slovo. Jaká je podle vás reálná situace v dnešní společnosti?

Po pravdě si myslím, že situace není ideální.  Současné zřízení nade vše staví dravost a tvrdost což v podstatě solidaritu neumožňuje, nebo jen v malém měřítku. Proto si myslím, že je velmi důležité vzájemnou solidaritu všemožně podporovat. Nikdo z nás totiž neví, kdy sám bude pomoc ostatních sám potřebovat.

Co nebo kdo vás nasměroval na pozici pracovníka pro rozvoj ekonomických činností?

Nasměrovala mě zejména vnitřní potřeba pomáhat. Z vlastních zkušeností vím, že jsou chvíle, kdy je potřeba postarat se i o ostatní kolem sebe.

Jaké jsou začátky na nové pozici?

Žádný začátek není lehký, a proto jsem rád, že se mohu opřít o své spolupracovníky.

Můžete konkrétněji představit a popsat to, co děláte?

V popisu mé práce je vytvořit a uvést do chodu projekty, které by dokázaly vytvářením zisku přivést další finanční prostředky potřebné k rozšíření, ale v současné době hlavně k udržení služeb, které Charita poskytuje svým klientům. Proto se snažíme nabízet různé služby, nejen veřejnosti, ale i podnikům a městu.

Často slýcháme, že žijeme v těžké době. Přesto není válka, máme co jíst, můžeme našetřit na dovolenou. Jaký je váš postoj a názor na dnešní „těžkou dobu“?

Podle mě je současná těžká doba způsobená hlavně ztrátou tradičních hodnot. Morálka a další související věci jsou zatlačeny do pozadí. Stačí, když se podíváte na práci politických špiček. Není tam vidět ani špetka obyčejného selského rozumu a péče o Českou republiku. Při mé práci jsem toho hodně najezdil zejména po Olomouckém kraji a pohled na opuštěné cukrovary, slévárny nebo neobdělaná pole jistě nikoho neuklidní.

Co děláte ve volném čase? Co vás baví?

Ve volném čase se věnuji četbě, dost času mi zabere i moje čtyřnohá společnice fenka německého ovčáka. A rád se také dívám na filmy.

Máte nějaký vlastní recept na špatnou náladu?

Vlastní recept na špatnou náladu? Vzít psa a jít se tak na dvě na tři hodiny projít někam do lesa, do přírody. Báječně si při tom člověk urovná myšlenky v hlavě.

Někteří lidé se uklidňují vařením. Kdybyste teď měli pozvat někoho na večeři, co byste mu uvařili?

Vařím rád a ještě raději při tom experimentuji. Jsou ale i osvědčené klasiky, tam bych experimenty moc nedoporučoval. A co bych nabídl na večeři? Moc rád mám zapečené brambory se smetanou a nakládaným masem. Je to trochu těžší jídlo, takže bych ho doporučoval spíše na oběd.