Z elektrárny

Petr Nejedlý: Můj názor na dění v energetice

21. 08. 2018

Námětem k sepsání dnešního příspěvku je letošní úporně teplé a suché léto s dlouhotrvajícími obdobími minimálních srážek, které v některých evropských zemích začíná negativně ovlivňovat výrobu elektřiny.

Společným jmenovatelem technických problémů mnoha evropských provozovatelů elektráren je vysoká teplota vody v řekách nebo na mořském pobřeží, která je využívána pro chlazení technologických systémů elektráren. V evropském tisku například proběhly zprávy o omezování výkonu a dokonce i krátkodobém odstavování jaderných elektráren ve Francii vybudovaných na řece Rhona. 

Problémům čelily elektrárny s tzv. průtočným chlazením, které je konstrukčně jednodušší a levnější a využívá se zejména pro elektrárny budované na vodnatých řekách nebo pobřeží moře. Tento systém přivádí chladící vodu do technologie elektrárny přímo, tj. nepotřebuje chladící věže, a následně vypouští ohřátou vodu zpět do původního zdroje. Obecně není problém s nedostatkem vody, ale s dodržováním předepsaných limitů teploty vypouštěné vody, zejména z důvodu ochrany ryb a dalších vodních živočichů. 

Naše jaderné elektrárny využívají pro chlazení ohřáté vody z technologie elektrárny složitější systém s chladicími věžemi, ve kterých je voda rozstřikována sprchami a ochlazována prouděním vzduchu, což je při extrémních teplotách chladící vody výhodnější řešení. To ostatně dosvědčuje skutečnost, že doposud nebylo nutné v Temelíně ani Dukovanech provádět žádná nestandardní opatření z důvodu aktuálních klimatických podmínek. 

Extrémní teploty a sucho se však samozřejmě netýkají pouze jaderné energetiky či obecně kondenzačních tepelných elektráren. Dopadají i na obnovitelné zdroje. Zcela zřejmé je to u vodních elektráren, které čelí nedostatku vody a musí být masově odstavovány. Vysoké teploty paradoxně vadí i fotovoltaickým elektrárnám, jelikož výkon solárních panelů s rostoucí teplotou klesá. A větrným elektrárnám zase nesvědčí občasné letní bezvětří či naopak prudké bouře. 

Jak je vidět, všechny energetické zdroje se musejí vyrovnávat s klimatickými podmínkami a zajistit bezpečný provoz. To je neoddiskutovatelným úkolem jejich provozovatelů. Přesto bych rád popřál čtenářům příjemné slunné dny až do konce léta.

Petr Nejedlý, manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren